Pressträff framför svenska och EU-flaggor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lagrådsremissen presenterades av Adam Marttinen (SD), Gunnar Strömmer (M), Johan Pehrson (L) och Erik Slottner (KD). Foto: Michael Jansson

Nytt lagförslag: Slopad sekretess mellan alla myndigheter för att motverka brott

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen fortsätter att riva sekretessen mellan myndigheter, i syfte att ge dem utökade möjligheter att dela information i syfte att motverka fusk och kriminalitet.

En ny lagrådsremiss presenterades på fredagen.

Förslaget om en ny generell sekretessbrytande bestämmelse ämnar till att ytterligare öka myndigheters möjligheter att dela information om enskilda personer, bland annat om det behövs för att utreda brott.

– Den innebär att alla myndigheter ska ges ökade möjligheter att dela information, för att upptäcka och sätta stopp för kriminalitet och andra ljusskygga verksamheter, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff, tillsammans med företrädare för de övriga Tidöpartierna.

Intresseavvägning ska göras

Andra lovliga syften är att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet, felaktiga utbetalningar, fusk eller regelöverträdelser.

– Bakgrunden är välkänd, det här motiveras verkligen inte bara av den organiserade brottsligheten, men det är klart en viktig del, säger Strömmer.

– Sammantaget så innebär det här ett systemskifte när det kommer till sekretess, där vi går från utgångspunkten att inte dela information, säger Adam Marttinen (SD), ledamot i justitieutskottet.

En intresseavvägning ska göras innan en uppgift lämnas ut. Vissa särskilt känsliga uppgifter undantas också, bland annat inom hälso- och sjukvården.

– Det är klart att vi inte ska gå längre än vad som är nödvändigt. Personlig integritet är fortsatt viktigt, säger civilminister Erik Slottner (KD).

Tidigare sekretessförändringar

Regeringen har redan öppnat för mer informationsutbyte mellan myndigheter i flera steg.

I fjol blev kommunerna, a-kassorna och vissa statliga myndigheter skyldiga att dela information för att motverka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen, och den 1 april blev bland andra kommuner, regioner och skolor skyldiga att lämna uppgifter till brottsbekämpande myndigheter – både på begäran och eget initiativ.

Det nya förslaget innebär att samtliga myndigheter, kommuner och regioner får dela information. Till dessa räknas även a-kassorna och vissa andra så kallade privaträttsliga organ.

Socialtjänstsekretessen undantas inte, vilket innebär att även uppgifter som omfattas av den kommer att kunna delas.

– Information får lämnas både på eget initiativ men också på begäran från andra, säger utbildningsminister och Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

– Det här gör att tröskeln för informationsdelning sätts mycket lågt inom de här myndigheterna.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 december 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.