Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitieminister Gunnar Strömmer, statsminister Ulf Kristersson och äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje under en pressträff i samband med Moderaternas partistämma på Folkets hus i Umeå. Foto: Pontus Lundahl/TT

Förslag: Ta bort sekretessen mellan alla myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga myndigheter ska kunna dela information med varandra för att effektivare komma åt välfärdsbrottsligheten. Det föreslår regeringen. Nu ska frågan snabbutredas.

Regeringen föreslår att sekretessen mellan samtliga myndigheter tas bort för att komma åt den ekonomiska brottsligheten.

– Sekretessen är ett hinder för myndigheter att dela och begära ut information. I dag gynnar sekretesshindren brottslingar, men det gynnar inte integriteten, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en presskonferens tillsammans med justitieminister Gunnar Strömmer (M) och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) på lördagen. 

”Ska vara enkelt att göra rätt”

Enligt justitieminister Gunnar Strömmer är detta något som efterfrågas även av myndigheter.

– En effektiv delning av information är en förutsättning för att förhindra att barn och unga hamnar i kriminalitet och för att förhindra felaktiga utbetalningar. Det behöver finnas regler som gör det här möjligt och det ska vara enkelt att göra rätt, säger han. 

Han blir utredare

Det nya förslaget får ett snabbspår och i augusti 2024 ska ett första förslag på den viktigaste delen lämnas. Slutbetänkande ska lämnas i februari 2025.

Särskild utredare blir Göran Lundahl, lagman vid Göteborgs tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.