Utredare vill göra om klimatmålen uppger Altinget. Foto: TT

Uppgifter: Regeringens utredare John Hassler vill göra om samtliga klimatmål

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens utredare, nationalekonomen John Hassler, vill att alla de nationella klimatmålen ska slopas och omarbetas. Det uppger Altinget, som skriver att de tagit del av utredningens förslag.

Utredningen, som efter fyra månaders arbete skulle presenteras under onsdagen, har läckt en dag för tidigt. John Hassler har haft uppdraget från regeringen att analysera hur svensk klimatpolitik ska utvecklas mot bakgrund av EU:s nya klimatlagstiftning ”Fit for 55”.

Inget av de befintliga klimatmålen bör stå kvar i nuvarande form, enligt Hasslers rapport som Altinget tagit del av.

”Vill inte kommentera detaljer”

Enligt presssekreteraren för klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L) stämmer inte Altingets påstående. Pourmokhtari har avböjt en intervju och hennes stab hänvisar till den utredning som kommer att presenteras under onsdagseftermiddagen.

Regeringens utredare John Hassler säger till SVT att Altingets påstående inte stämmer.

– Rubriken är vansinnig och stämmer inte, säger John Hassler till SVT.

När SVT frågar om samtliga nationella klimatmål ska omarbetas säger Hassler att han inte vill kommentera detaljer i rapporten och att han kommer presentera den i sin helhet under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.