Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill också prata med dem som faktiskt har kapitalet och resurserna att genomföra omställningen”, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Foto: TT/SVT

Regeringen håller nationellt klimatmöte – med fokus på näringslivet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen bjuder under fredagen in till ett nationellt klimatmöte i Stockholm. Företrädare för näringslivet, civilsamhället och intresseorganisationer deltar. Mötet har redan fått kritik för fokuset på näringslivet framför miljörörelsen.

– Vårt fokus är på de som släpper ut, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Statsminister Ulf Kristersson (M) inledningstalade på mötet:

– Ska Sverige även i framtiden vara ett internationellt, konkurrenskraftigt land så måste vi och våra företag ställa om, och göra det mycket brett. Och då behövs de allra bästa idéerna: politiskt, teknologiskt, industriellt och kommersiellt, för att gå från fossilt till fossilfritt, säger Kristersson.

– Och jag är rätt säker på att många av de idéerna finns samlade här inne i dag.

Deltar gör även näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, som medverkade i Morgonstudion på morgonen.

Redan på förhand har regeringen fått kritik för fokuset på näringslivet och att unga, klimatforskare och miljöorganisationer inte har bjudits in till panelsamtalen.

”Träffar forskare med jämna mellanrum”

Majoriteten av de 274 inbjudna gästerna representerar näringslivet och industrin. En enda forskare står på talarlistan – John Hassler, professor i nationalekonomi med fokus på klimatekonomi vid Stockholms universitet.

Naghmeh Nasiritousi, forskare i klimatpolitik vid Uppsala universitet och Utrikespolitiska institutet, kallar det ett spel för gallerierna.

– Det är anmärkningsvärt att kalla det för ett klimatmöte utan att ha klimatforskare som kan berätta om vad som krävs för att nå klimatmålen. I Tidöavtalet står det att klimatpolitiken ska baseras på fakta, men jag har svårt att se att det görs just nu, säger hon till nyhetsbyrån TT.

– Vårt fokus är på de som släpper ut på det här mötet, att prata om hur deras omställning går och hur de ska sluta släppa ut. Sen träffar vi forskare med jämna mellanrum, och även miljöorganisationer i väldigt hög utsträckning, säger Pourmokhtari i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.