Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ingenting tyder på att det finns någon plan eller åtgärder på gång”. Hör en bit ur Centerns och Socialdemokraernas presskonferens där de riktar kritik mot regeringens klimatpolitik. Foto: TT

S och C riktar gemensam klimatkritik mot regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Centerpartiet kräver att regeringen omgående redovisar sin klimathandlingsplan. Det meddelade Magdalena Andersson på en pressträff med Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok på måndagen.

– Regeringens politik riskerar skada vår natur och driva investeringar utomlands, säger Magdalena Andersson.

Både Magdalena Andersson (S) och Muharrem Demirok (C) riktade skarp kritik mot regeringens klimatpolitik.

– Regeringens politik riskerar att driva investeringar till andra länder och sätter därmed tiotusentals jobb på spel, säger Magdalena Andersson.

– På ett halvår har Sveriges klimatpolitik gått från något som andra länder tar efter, till en politik där målsättningen verkar vara att backa in i framtiden, säger Muharrem Demirok.

Gemensamt utskottsinitiativ

S och C lägger nu fram ett gemensamt utskottsinitiativ i riksdagen där man kräver att regeringen omgående redovisar de bärande delarna i regeringens klimatpolitiska handlingsplan.

Man kräver dessutom att regeringen redovisar reformer som kan minska utsläppen för att nå klimatmålen för 2030 och 2045.

Magdalena Andersson anklagade regeringen för att slå undan fötterna för klimatomställningen vid fel tidpunkt.

– Att slita av sig den svenska ledartröjan samtidigt som både USA och Europa höjer sina ambitioner sänder en signal till det svenska näringslivet att investera i andra länder.

Kallar ministrar till utskott

S och C kallar även klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och näringsminister Ebba Busch (KD) till berörda utskott för att få svar på hur ministrarna arbetar för att mildra effekterna på klimatet redan idag. Men klimatminister Romina Pourmokhtari (L) har inga planer på att dela med sig av klimathandlingsplanen innan dess att den ska läggas fram i riksdagen i höst, och understryker att det är så det brukar gå till.

– Men jag kommer gärna till utskottet och pratar om vår klimatpolitik, det gör jag ofta så det är ju en lite udda nyhet att presentera, säger Romina Pourmokhtari.

I slutet av mars fick regeringen kritik från Klimatpolitiska rådet för att inte göra tillräckligt för att nå klimatmålen.

Sverige har tappat styrfarten, och för första gången på två decennier leder ändrad politik till att utsläppen ökar, konstaterar rådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.