Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att skjuta utsläppsminskningar på framtiden får betydande konsekvenser. Nu behövs kraftfull klimatpolitik”, säger Klimatpolitiska rådets ordförande Cecilia Hermansson. Foto: Anders Wiklund/TT

Klimatpolitiska rådet: Regeringens politik är inte tillräcklig för att nå klimatmålen

Uppdaterad
Publicerad

Den politik som den nya regeringen hittills presenterat är inte tillräcklig för att nå klimatmålen. Utsläppen måste minska snabbare om klimatmålen som riksdagen beslutat om ska kunna nås. Det konstaterar det klimatpolitiska rådet i sin årliga rapport.

SVT Nyheter sänder direkt med start 15.15 med anledning av rapporten.

Rådet är kritiska mot den klimatpolitik som regeringen hittills fört. De säger att det är första gången på två decennier som ändrad politik leder till ökade utsläpp.

– Det vore anmärkningsvärt och allvarligt om förändringar av Sveriges nationella politik skulle leda till att utsläppen av växthusgaser i vårt land ökar, säger Klimatpolitiska rådets ordförande Cecilia Hermansson.

Det klimatpolitiska rådet menar att de i flera år sagt att klimatomställningen måste accelerera och att utsläppen måste minska mer. De menar att Sverige har förlorat styrfarten samtidigt som EU har skärpt sina mål.

”I stället för att snabbt minska utsläppen kommer hittills beslutade och aviserade förändringar tvärtom, också enligt regeringens egen bedömning, att i närtid öka utsläppen”, står det i rapporten.

Flera negativa insatser för klimatet

Några av de insatser som den nuvarande regeringen gjort lyfts i rapporten ha negativ påverkan på möjligheterna att nå klimatmålen. Det är bland annat den slopade bonusen för elbilar, minskat järnvägsunderhåll och tillfällig sänkt energiskatt på drivmedel.

Positiva insatser som regeringen gjort för att nå klimatmålen är bland annat förstärkning av laddinfrastruktur och satsningar på koldioxidinfångning via CCS, skriver rådet i sin rapport.

Rådet har ett flertal rekommendationer till regeringen för vad som behöver göras för att nå klimatmålen. Bland annat rekommenderar rådet regeringen att ta fram en handlingsplan för att öka takten på klimatomställningen på kort sikt.  Samt se till att planen omfattar alla sektorer och utnyttjar hela den samlade politiken för att nå målen på lång sikt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Att skjuta utsläppsminskningar på framtiden får betydande konsekvenser. Nu behövs kraftfull klimatpolitik”, säger Klimatpolitiska rådets ordförande Cecilia Hermansson. Foto: Anders Wiklund/TT

Noll nettoutsläpp 2045

Klimatpolitiska rådet är en myndighet bestående av åtta forskare som har i uppdrag att utvärdera om regeringens samlade politik bidrar till eller motverkar möjligheten att nå de klimatmål som riksdagen antog 2018.

Det övergripande klimatmålet är att Sverige år 2045 ska ha noll nettoutsläpp av växthusgaser och därefter uppnå negativa utsläpp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi lever i en turbulent omvärld” – Hör miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet