Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Medvetenheten om att biobränslen är greenwashing och en falsk klimatlösning har väl absolut ökat.”, säger Anton Foley på Aurora. Foto: Emmanuel Royer/SVT

Miljöorganisationer sågar reduktionsplikten: ”En falsk klimatlösning”

Uppdaterad
Publicerad

Miljardsatsningarna på reduktionsplikten och den ökade produktionen av biodrivmedel upprör delar av miljörörelsen som inte alls håller med om att biobränslen är klimatvänliga – tvärtom. Och de får stöd av forskare.

Preem i Lysekil har fått 3 miljarder i så kallade gröna krediter av staten för att gå över från oljeraffinaderi till att producera förnybara biobränslen. Biodrivmedel produceras av till exempel slaktavfall, raps och trärester.

– Jag är övertygad om att det vi gör här är rätt, att vi ska byta ut det fossila mot förnybart, säger Mattias Backmark, projektfinansieringschef på Preem.

Kritik från miljörörelsen

Men från delar av miljörörelsen, bland annat Greenpeace och Fridays for future, kommer skarp kritik. Bland annat för att biodrivmedel släpper ut minst lika mycket koldioxid som vanlig bensin och diesel när den förbränns i våra bilar. Men den koldioxiden syns inte när växthusgaserna redovisas till FN.

I klimatförhandlingar har FN och EU kommit överens om att kvitta utsläpp från bland annat biodrivmedel mot upptag av koldioxid i naturen, framför allt av skogen i så kallade kolsänkor.

– Medvetenheten om att biobränslen är greenwashing och en falsk klimatlösning har väl absolut ökat. Om man bränner biobränslen så blir det utsläpp av växthusgaser, precis som när man bränner fossila bränslen, säger Anton Foley på Aurora, en grupp på över 600 ungdomar som på tisdagen fick klartecken för att pröva sin stämning mot staten för bristfälligt agerande i klimatkrisen.

– Och sedan kommer de med sagor om att det skulle vara förnybart, sagor om att vi skulle ha decennier eller århundraden på oss att minska våra utsläpp – men vi befinner oss i en kris. Utsläppen måste minska nu, fortsäter han.

”Stora klimatskador”

Även från forskarhåll kommer kritik:

– Jag ser ju att en kraftigt ökad användning av biodrivmedel oundvikligen kommer att leda till stora miljö- och klimatskador, säger Stefan Wirsenius, docent i miljö och resursanalys vid Chalmers i Göteborg.

SVT har sökt Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Fakta: Redovisning av växthusgaser

När man redovisar territoriella utsläpp av växthusgaser brukar man endast räkna med fossil koldioxid, metan och dikväveoxid (lustgas) som omvandlas till koldioxidekvivalenter.

Utsläppen av växthusgaser i Sverige – alltså endast (fossila) koldioxidutsläpp, metan och lustgas – var cirka 48 miljoner ton koldioxidekvivalenter år 2021.

Utsläppen av biogen koldioxid var cirka 53 miljoner ton koldioxid samma år.

Att de biogena koldioxidutsläppen i dag är större än de från fossila bränslen beror på att Sverige under många år styrt om från fossil energi till biobaserad energi.

Sverige och Finland har mycket större biogena utsläpp än andra EU-länder. Samtidigt binder den svenska skogen genom fotosyntesen varje år mer koldioxid än de sammantagna utsläppen. 

Källa: Naturvårdsverket, SLU och SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.