Foto: TT

Nytt lagförslag: Statliga pengar till narkolepsidrabbade

Uppdaterad
Publicerad

Unga som har drabbats av narkolepsi efter vaccinering mot svininfluensan ska kunna ansöka om ersättning hos staten. Det framkom idag när regeringens utredare presenterade ett nytt lagförslag.

För några år sedan genomfördes en massvaccinering mot svininfluensa i landet. Då fick över fem miljoner svenskar fick vaccinet Pandemrix.

Sedan dess har hundratals personer drabbats av den svåra kroniska sjukdomen narkolepsi. En sjukdom som bland annat kan innebära plötsliga sömnattacker, trötthet på dagen, problem med muskelkontroll, sömnparalys och hallucinationer.

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Sjukdomen kan ge mångåriga handikapp med försörjningssvårigheter som följd. De drabbade kan söka ersättning hos den privata Läkemedelsförsäkringen. Men det måste ske senast åtta månader efter vaccinationstillfället. Kommer symtomen senare blir det svårt för den sjuke. Läkemedelsförsäkringen har även ekonomiska begränsningar vilket gör att det finns frågor runt hur många fall försäkringen klarar av.

Statliga pengar

Det nya förslaget går ut på att barn och unga som fått narkolepsi ska kunna söka statlig ersättning. Den statliga ersättningen ska fungera som en påbyggnad på Läkemedelsförsäkringen och kan ge upp till 10 miljoner kronor. Enligt Narkolepsiföreningens juridiska ombud advokat Mats Wikner är det beloppet för lågt.

– Det finns de som inte kommer kunna arbeta under hela sitt liv. Då kommer inte pengarna räcka till för att täcka upp för de imkomstförluster de gör, säger Mats Wikner.

Rätten till statlig ersättning gäller för de som fått narkolepsi i samband med vaccinationskampanjen 2009 och 2010. Enligt förslaget måste personen som söker ersättning med ”övervägande sannolikhet” påvisa att det är vaccinet Pandemrix som orsakat narkolepsin.

Ett annat krav är att personen i fråga var yngre än 20 år vid vaccinationstillfället. Även här är advokat Mats Wikner kritisk.

– Jag och föreningen anser att det inte ska finnas en åldersgräns. Även de drabbade som är över 20 år gamla kan göra stora inkomstförluster, säger Mats Wikner.

Nu går förslaget ut på remiss. Tidigast i juli nästa år kan det bli verklighet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Mer i ämnet