Sverige vill köpa Patriot luftvärn med PAC-3 robotar från USA. Enbart robotar kan kosta 15 miljader. Foto: TT

Nytt luftvärn kan bli dubbelt så dyrt

Uppdaterad
Publicerad

Notan för att köpa nytt luftvärn kan bli mer än dubbelt så dyr. Priset för det amerikanska luftvärnssystemet Patriot kan bli 25 miljarder, uppger SR Ekot.

Sverige har lämnat en begäran om offert för Patriot luftvärn från USA. För att affären ska bli av måste amerikanska kongressen godkänna Sveriges önskemål.

Kongressen kommer sätta ett tak för maximal kostnad och vilken materiel som USA får sälja till Sverige.

Enligt Ekots uppgifter innebär önskemålen från Försvarets Materielverk (FMV) att den totala kostnaden kan bli 25 miljarder kronor. Den största kostnaden är robotar.

Skulle kosta 10 miljarder

När det blev klart i höstas att Sverige vill köpa Patriot luftvärn från USA nämndes en kostnad på drygt tio miljarder kronor för ett köp av fyra enheter med radar, ledning och avfyringsramper.

Listan med önskemål som skickats till USA innehåller en begäran om offert för Patriot luftvärnssystem, inklusive 200 avancerade PAC3-robotar och 100 enklare robotar.

Den mängden robotar beräknas kosta 15 miljarder. Men så många robotar kommer sannolikt inte Sverige köpa på en gång. Sverige kan stegvis eventuellt köpa in fler robotar, enligt Ekot.

”Meningslöst”

FMV:s Joakim Levin säger till Ekot att han ändå hoppas på ett pris på drygt tio miljarder, men att det är osäkert hur många robotar Sverige får då.

– Det är inte helt utan robotar. Då skulle systemet vara ganska meningslöst. Men däremot är det viktigast att komma igång med utbildning och träna förbandet och till det krävs det materiel, säger Joakim Lewin till Ekot.

Överbefälhavare Micael Bydén besöker Säve flygplats där värdlandsstöd övas med amerikanska och franska luftvärnsförband under försvarsövningen Aurora 17 i september 2017. Foto: TT

Iskander

Sverige vill köpa Patriot som ett skydd bland annat mot ryska Iskanderrobotar på andra sidan Östersjön. Dessa har kapacitet för kärnvapen.

Det luftvärn Sverige har i dag är utvecklat på 1960-talet och den tidens tänkta hot.

Under svenska försvarsövningen Aurora i september 2017 övade USA:s armé med Patriot luftvärn och Frankrikes armé med SAMP/T luftvärn. Båda systemen har konkurrerat i den svenska upphandlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.