Serverhall Foto: TT

Nytt nej till datalagring

Uppdaterad
Publicerad

Även Kammarrätten konstaterar nu att de svenska bestämmelserna för datalagring strider mot unionsrätten. Domstolen upphäver därför Post- och telestyrelsens beslut att Tele2 Sverige måste lagra trafikuppgifter för brottsbekämpande ändamål.

EU-domstolen konstaterade i en dom strax före årsskiftet att den svenska lagstiftningen överskrider gränserna för vad som är nödvändigt och inte kan anses motiverad i ett demokratiskt samhälle.

Beskedet väckte oro hos såväl polis som inrikesminister Anders Ygeman, som framhöll att datalagringen är nödvändig för bekämpning av grov brottslighet och terrorism.

– Min slutsats är att domen riskerar att få allvarliga konsekvenser för svensk brottsbekämpning, sade han till TT.

Begärde besked

Det var Kammarrätten i Stockholm som begärt besked från EU-domstolen om den svenska datalagringen. Bakgrunden var att när EU-domstolen 2014 underkände EU:s datalagringsdirektiv, så meddelade Tele2 Sverige att man tänkte sluta lagra uppgifter. Post- och telestyrelsen (PTS) ålade då bolaget att fortsätta med lagringen. Tele2 överklagade till Förvaltningsrätten, som avslog överklagandet.

Tele2 överklagade då till Kammarrätten, som nu alltså bifaller överklagan och upphäver PTS:s beslut. Domen kan inte överklagas.

Kammarrätten hänvisar till att EU-domstolen anser att de svenska bestämmelserna är för generella och omfattar samtliga elektroniska kommunikationsmedel och samtliga abonnenter utan att det görs några begränsningar eller undantag utifrån det eftersträvade syftet.

Ny lag utreds

Domstolen konstaterade också att uppgifterna gör det möjligt att dra mycket precisa slutsatser om abonnenternas privatliv, ett ingrepp som domstolen karakteriserade som synnerligen allvarligt. Bestämmelser om lagring i brottsbekämpande syfte måste grunda sig på objektiva omständigheter med åtminstone en indirekt koppling till grov brottslighet, enligt EU-domstolen.

Polisen och Säpo har varnat för att ett stopp för lagring av trafikdatauppgifter allvarligt kommer att försvåra kampen mot grov brottslighet. Inrikesminister Anders Ygeman har redan aviserat en utredning om ny lagstiftning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.