Ovädret Gyda ställde till stora problem i både Sverige och Norge. Nu väntas en ny vinterstorm slå mot fjälltrakten. Foto: TT/NTB

Nytt oväder drar in över Skandinavien – orange varning

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt oväder drar just nu in från Norska havet med stormvindar och snö. SMHI har utfärdat orange varning för fjälltrakterna i södra Jämtland, Härjedalen och Dalarna och gult i nästan hela Götaland. På andra sidan Kölen är läget ännu värre.

Knappt har Sverige och Norge hämtat sig från ovädret Gydas härjningar med stora mängder regn, översvämningar, ishalka och kraftiga stormvindar förrän det blivit dags för nästa vinterstorm.

Vindarna från väst har redan tilltagit i styrka och väntas kulminera vid 19-tiden i kväll.

– Så här kraftig vind är en händelse som kan ske vart tionde år, säger statsmeteorolog Magnus Haukeland till VG.

Varning i svenska fjällen

Också i Sverige har SMHI utfärdat orange vädervarning, den näst högsta nivån, för mycket hård vind och snöfall i Jämtlands, Härjedalens och Dalarnas fjälltrakter. Man avråder starkt personer från att ge sig ut på fjället och skriver att räddningsinsatser i fjällmiljö kommer att försvåras.

I de inre delarna av södra Norrland väntas stormbyar på uppemot 27 meter per sekund under söndag kväll och under natten. Elbolaget Eon säger till Östersunds-Posten att man har stärkt upp för att ha beredskap och resurser att rycka ut om snötyngda träd skulle riva ned elledningar.

Under hela natten och fram till klockan fem på måndag morgon är också en gul varning utfärdad i princip hela Götaland. Gotlandsfärjor har ställts in på grund av det hårda vädret.

– Det är lite olika bud om var det blir som värst, men i Halland och Skåne ser det ut att kunna bli uppemot 25 meter per sekund i vindbyarna, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

– Höga fordon kan få problem. Det kan bli förseningar i busstrafik och tågtrafik och lösa föremål kan flyga omkring och orsaka skada.

I Norge fruktar myndigheterna att den hårda vinden kan ställa till med stora materiella skador i mellersta delarna av landet. Främst i Trøndelag och Møre og Romsdal där det utfärdats orange vädervarning. Även Vestfold och Telemark längre söderut ser ut att drabbas av ovädrets fulla kraft.

”Polisen: Håll er inne”

– Vi uppmanar människor att hålla sig inomhus från söndag eftermiddag och framåt. Undvik att ge er ut på vägarna och försök förankra alla lösa föremål som står utomhus, säger Kjell Bergland på polisen i Trøndelag.

Stora nederbördsmängder väntas, på högre höjd i form av snö, närmast havet som vindpiskat snöblandat regn. Vågor med en höjd på upp emot 10-11 meter väntas slå mot norska kusten under natten mot måndagen.

– Det kan bli 30-40 sekundmeter i byarna i inlandet och ännu hårdare vind längs kusten. Upp emot 43 sekundmeter, säger Magni Svanevik på Meteorologisk institutt till NRK.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
VÄDER: Så ska de nya varningarna hjälpa dig fatta bättre beslut Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer