Foto: TT

Nytt projekt ska hjälpa oskyldigt dömda – första fallet är valt

Publicerad

Med inspiration från USA ska Oskyldighetsprojektet kämpa för att ge felaktigt dömda upprättelse. Det första fallet ligger redan på bordet.

– Det finns ett stort mörkertal i Sverige, säger advokat Björn Hurtig som är ordförande för projektet.

Sture Bergwall, Kaj Linna och Esa Teittinen. Tre personer som suttit inlåsta på felaktiga grunder och som är ett bevis på att Sverige inte är förskonat från rättsskandaler.

Enligt advokat Björn Hurtig finns det med allra största sannolikhet fler fall som ännu inte har avslöjats.

– De flesta som döms i svenska domstolar är nog korrekt dömda, men det finns ett mörkertal med människor som döms felaktigt varje år, säger han.

Tar hjälp av juriststudenter

I USA finns organisationen ”The Innocence Project” som sedan 1990-talet arbetat ideellt för att ge felaktigt dömda en möjlighet till upprättelse.

Men i Sverige har det inte funnits någon motsvarighet, enligt Björn Hurtig. Därför har han tillsammans med Sebastian Wejedal, lektor i processrätt vid Göteborgs universitet, grundat Oskyldighetsprojektet.

Tanken är att de ideellt ska granska rättsfall tillsammans med en utvald grupp juriststudenter.

– Målet är att erbjuda människor som anser att de sitter felaktigt dömda hjälp att få sin sak prövad på nytt. Det här är ett rättssäkerhetsprojekt, säger Björn Hurtig.

Livstidsdom ska granskas

Ett första resningsärende är redan utvalt. Det handlar om en livstidsdömd man i södra Sverige. Bland annat kommer projektet att granska hur utredningen hanterat blodspår, uppgifter om skottlossning och mastpositioneringar.

– Det finns en rad indicier som jag tycker att man har gett ett för stort värde. Det finns inget direkt utpekande eller annat som knyter honom till det här, säger Björn Hurtig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.