8,25 miljoner kronor. Det blir det totala skadeståndet som Esa Teittinens får för att ha felaktigt dömd suttit åtta år i fängelse. Foto: Claudio Bresciani /TT

Friades efter åtta år i fängelse – får miljonskadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Efter åtta år i fängelse, dömd för mord på en vän, friades Esa Teittinen. 2018 blev han fri och nu får han över nio miljoner i skadestånd från svenska staten.

Det var 2010 som den nu 62-årige Esa Teittinen dömdes till 15 års fängelse för att ha mördat en 70-årig vän i ett badkar i Solna. Teittinen har hela tiden nekat till anklagelserna, och efter att en ny rekonstruktion av händelseförloppet visat att det inte var uteslutet att mannen drunknat själv beviljades han resning i hovrätten. 2018 friades han för mordet av hovrätten.

I november fick han 4,5 miljoner kronor som skadestånd i förskott från justitiekanslern. På torsdagen kom beskedet att det totala skadeståndet blir 8,25 miljoner för lidande, samt en miljon kronor för förlorad arbetsförtjänst.

Enligt JK ligger ersättningen för lidande i linje med vad de brukar tillämpa vid långa frihetsberövanden. Teittinen själv har begärt 25 miljoner kronor i skadestånd. Kaj Linna, som satt oskyldigt dömd i fängelse i 13 år, fick förra året ett skadestånd på 18 miljoner. Det är det största skadestånd staten hittills betalat ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.