Statsminister Ulf Kristersson och biståndsminister Johan Forssell presenterade på måndagen ett nytt svenskt civilt stödpaket till Ukraina. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nytt svenskt vinterpaket till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ger 1,4 miljarder kronor till Ukraina som bland annat ska gå till stödja landets befolkning inför vintern.

Det nya stödpaketet presenterades av statsminister Ulf Kristersson och biståndsminister Johan Forssell på måndagen.

– Det är det enskilt största stödet hittills inom ramen för Sveriges bilaterala bistånd till Ukraina, sade Ulf Kristersson på pressträffen.

Tas från biståndet

Större delen av pengarna, 900 miljoner kronor, går till Världsbankens fond för Ukrainas uppbyggnad. Fonden stödjer Ukrainas centrala infrastruktur inom energi, bostäder, hälsa och transporter.

Pengarna, som tas ur Sveriges biståndsbudget, ska bland annat gå till att upphandla utrustning för uppvärmning och överföringskapacitet i det ukrainska elnätet. Det handlar också om andra insatser för att ukrainarna ska klara vintern, som till exempel skyddsrum.

Enligt Johan Forssell har just detta varit efterfrågat från ukrainskt håll. Han anklagade Ryssland för att bedriva en slags ”energiterrorism” mot Ukraina.

– Ryssland attackerar medvetet civil infrastruktur för att se till att en redan hårt prövad civilbefolkning ska få det ännu tuffare. Med det här paketet vill vi hjälpa Ukraina att både bygga nytt och att reparera det som förstörts, sade Johan Forssell.

EU-toppmöte i veckan

Ulf Kristersson varnade samtidigt för konsekvenserna om EU-länderna inte lyckas enas om en utvidgad långtidsbudget på veckans toppmöte i Bryssel.

– Jag hoppas fortfarande att det ska lösa sig. Men jag vill understryka att vi inte pratar om vanliga europeiska oenigheter som vi ibland har, för då tar man bara ett nytt möte senare, utan det här får enorma konsekvenser om vi inte är överens.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre svenska militära stöd till Ukraina. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.