Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sineva Ribiero, ordförande för vårdförbundet, om vad som ledde till en överenskommelse i vårdkonflikten. Foto: SVT

Nytt vårdavtal i hamn: ”Är överens”

Uppdaterad
Publicerad

Strejken inom vården är avblåst.

Alla parter i konflikten har accepterat medlarnas bud – som innebär arbetstidsförkortningar för fler anställda.

– Det här är en början till att få till hälsosamma arbetstider för våra medlemmar, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Det nya avtalet innebär att fler anställda som jobbar obekväma tider kommer att få arbetstidsförkortningar. Som mest handlar det om fyra timmar per vecka.

Enligt Sineva Ribeiro har konflikten gett resultat när det gäller huvudfrågan om just arbetstiderna.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

– Vi har under sex månader fått höra nej, nej nej, det blir ingen veckoarbetstidsförkortning. Nu har vi fått det, säger Sineva Ribeiro.

”Inneburit stora påfrestningar”

Avtalet är ettårigt och följer i sin helhet märket på 3,3 procent som gäller på arbetsmarknaden. Den omfattande övertiden ska utvärderas, enligt Sineva Ribeiro som säger att man inte kommer att släppa frågan.

– Det viktigaste är att sätta på agendan hur våra arbetare har det i sin vardag. Det är en sjukvårdskris, oavsett vad statsministern säger.

Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR, är nöjd med att konflikten är löst.

– Jag är väldigt glad och lättad med att vi nu har ett avtal på plats. Det här har varit tuffa förhandlingar som har pågått under lång tid och vi har en konflikt som har varit tuff för verksamheterna att hantera, säger Jeanette Hedberg.

Har pågått sedan april

Konflikten mellan Vårdförbundet och arbetsgivarparterna Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona inleddes i april när facket varslade om övertidsblockad som omfattade över 60 000 medlemmar.

När förhandlingarna gick i stå utökades blockaden, och den 21 maj gick cirka 2 000 medlemmar ut i strejk i fem regioner. Kraven från förbundet har framför allt varit kortare arbetstid och hållbara scheman för att förbättra arbetsvillkoren, men även en bättre löneutveckling.

SKR sade länge blank nej till arbetstidsförkortningar, vilket man nu alltså till viss del har gått med på.

– Vi har inte tillmötesgått kravet fullt ut, men dels. Det har vi gjort för att få ett avtal på plats och för att stoppa konflikten, säger Jeanette Hedberg.

Det här innebär avtalet

  • Gäller 28 juli 2024 till 31 mars 2025 och omfattar cirka 110 000 medarbetare.
  • Ett garanterat utfall för arbetstagarorganisationen på 3,05 procent. Utöver det har 0,25 procent avsatts till en arbetstidsförkortning i det centrala avtalet.
  • Ändringar i arbetstider där antalet nattpass för heltidsanställda vid rotationstjänstgöring på 36 timmar och 20 minuter, sänks från krav på minst 20 procent till minst 10 procent natt.
  • Nattarbetstiden sänks till 36 timmar/vecka för heltidsanställd som arbetar ständig natt på vardagar men inte under söndag och helgdag.
  • Parterna är överens om att följa upp övertidsuttagen.
  • Tidigare krav om att frångå arbetstidslagen, med hänvisning till Natomedlemskapet har tagits bort från avtalet.

Källa: Vårdförbundet och SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet