Skerfving är projektledare i ett stort forskningsprojekt inom EU som kommit fram till att en gravid kvinna med relativt höga halter av metylkvicksilver i kroppen föder barn vars hjärna utvecklas bättre än annars. Barnet blir helt enkelt intelligentare.
Nyttan större
Det beror givetvis inte på kvicksilvret utan på de fiskfettsyror av typen fleromättat omega-3 som mamman fått i sig.
-Fiskfettsyrornas positiva effekter är med få undantag större än kvicksilvrets negativa konsekvenser, säger Skerfving.
Slutsatsen drar forskarna efter fem års studier av fisks påverkan på kvinnors och barns hälsa på Seychellerna, vid Medelhavet och på Färöarna där fisk och skaldjur utgör basföda.
Men inget talar, enligt Skerfving, för att resultatet inte skulle vara detsamma i Sverige – om vi konsumerade mer fisk. Andra studier visar att fiskfettsyrorna också har mätbart positiva effekter på hjärtat och immunförsvaret.
Kostråden för stränga
Som andra är Skerfving oroad över alla föroreningar som hamnar i våra vattendrag, men ännu mer oroad över att alla giftlarm på senare tid ska skrämma oss till att äta mindre fisk, till men för folkhälsan.
Han vill inte döma ut Livsmedelsverkets kostråd men anser att de är för komplicerade och stundom alltför stränga.
-Mitt enkla råd är att ät all fisk du kommer över, säger han.
Rätt fisk
Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket, medger att kostråden för fisk kan uppfattas som krångliga men understryker att de bygger på vetenskapligt dokumenterade fakta. Verket arbetar dock på att förbättra informationen till allmänheten.
-Även vi uppmanar folk att äta mer fisk, men också att välja rätt fisk, säger han.
TT
Fakta: Kostråd om fiskar
Livsmedelsverket listar fiskarter som kan innehålla kvicksilver respektive dioxin och PCB och som gravida bör undvika att äta mer än några få gånger per år. Det finns också en lista på vanliga matfiskar och skaldjur som vi alla bör äta ofta.
* Kvicksilver, högst två-tre gånger per år: Abborre, gädda, gös, haj, lake, rocka, svärdfisk, stor hälleflundra, färsk och fryst tonfisk.
* Dioxin och PCB, två-tre gånger om året: Strömming, vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern, sik från Vänern, vildfångad röding från Vättern.
* Exempel ur listan över matfiskar som bör serveras två-tre gånger i veckan: all odlad fisk, flundra, kolja, laxfiskar, makrill, rödspätta, sej, sik, sill, torsk, tonfisk på burk.
Livsmedelsverket