Sveriges överbefälhavare Sverker Göranson. Foto: Scanpix

ÖB: Ge försvarets tolkar asyl

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska styrkans tolkar i Afghanistan hotas av talibaner och bör få asyl i Sverige när den svenska insatsen avvecklas. Försvarsmaktens krav upprepas nu av ÖB Sverker Göranson.

Många av de omkring 30 afghanska tolkar som arbetat med de svenska soldaterna fruktar för sina liv när insatsen avvecklas nästa år. De får stöd av ÖB Sverker Göranson.

– Tolkarna är en integrerad del av våra förband, i uniform tillsammans med oss och en förutsättning för att vi ska lösa våra uppgifter. I en insatsmiljö som i Afghanistan är de ju att jämföra med svenska soldater. De som inte tycker om att vi är där, kommer att betrakta tolkarna som överlöpare, säger Göranson.

Afghanska tolkar

Migrationsverket prövar

Han anser att det är viktigt att Sverige engagerar sig i frågan med tanke på att tolkar kommer att behöva rekryteras i framtida internationella insatser. Men det handlar också om medmänsklighet, enligt honom.

I en skrivelse till regeringen anser Försvarsmakten att man bör pröva om kvotflyktingssystemet kan användas för att ge tolkar skydd. Göranson betonar dock att det är upp till Migrationsverket att pröva asylskäl och att tolkarnas situation skiljer sig från fall till fall.

Även i regeringens småpartier höjs röster för att regeringen måste agera för tolkarna.

– Vi kan inte lämna dem i sticket, säger Kristdemokraternas försvarspolitiske talesman Mikael Oscarsson.

Förra sommaren skrev 24 av tolkarna ett brev till den svenska ambassaden där de önskade asyl. Då sade migrationsminister Tobias Billström (M) att ”Sverige delar inte ut asyl som belöning för utfört arbete”.

”Bör få visum”

Ett problem är att tolkarna måste ta sig till Sverige för att ansöka om asyl. Folkpartiets Allan Widman anser att de bör ges visum för att kunna ta sig till Sverige. Centerns Staffan Danielsson säger att Försvarsmakten kan låta dem komma till Sverige på utbildning för att på så sätt kunna söka asyl.

Försvarsminister Karin Enström (M) vill i dag inte gå in på vad Sverige kan göra för tolkarna, utan hänvisar till att regeringen analyserar Försvarsmaktens skrivelse.

– Jag har förståelse för det ÖB känner när det gäller tolkarna. Det är mänskligt, säger hon.

Fakta: Tolkarna i Afghanistan

Sverige leder sedan 2006 en nordisk militär styrka med huvudbas i staden Mazar-i-Sharif.

Styrkan består nu av cirka 400 personer men bantas till 300 i sommar för att helt avvecklas nästa sommar.

Styrkan servas av cirka 190 lokalanställda via bemanningsföretag, bland dem omkring 30 tolkar.

Försvarsmakten har formellt vänt sig till regeringen i mitten av mars för att väjda om asyl för tolkarna, exempelvis via den årliga flyktingkvoten. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afghanska tolkar

Mer i ämnet