ÖB säger upp 1.000 yrkesofficerare

Uppdaterad
Publicerad

Överbefälhavare Håkan Syrén beslutade i dag att 1.000 yrkesofficerare ska sägas upp på grund av arbetsbrist den 1 juni nästa år.

De som omfattas av uppsägningarna arbetar på de avvecklingsorter som ingår i regeringens försvarspropo- sition. Beslutet innebär också att de som nu studerar till officerare inte kommer att anställas efter avslutad utbildning.

-De ekonomiska problemen är av den storleken att det tyvärr inte finns någon annan lösning, skriver ÖB i ett internmeddelande.

Beklagar beslutet

Håkan Syrén beklagar beslutet att säga upp officerare:

-Jag tycker att det är ett förfärligt och besvärligt beslut att fatta, sammanfattar han.

-Vi har hamnat i en valsituation där det innebär att vi tvingas välja mellan att genomföra verksamhet eller att betala för övertalighet, säger Syrén till TT.

ÖB tillbakavisar fackets kritik att han går för fort fram.

-Jag skulle gärna vänta. Men för varje dag som går rinner det ut pengar. Någon gång måste man sätta ned foten.

En del kan omplaceras

Samtliga yrkesofficerare, förutom dem med så kallad fullmakt, och civilanställda vid de utpekade avvecklingsenheterna kommer att sägas upp. I vissa fall kommer dock uppsagda medarbetare med specialkompetens att omplaceras och erbjudas befattningar inom andra enheter i Försvarsmakten.

Lagen om anställningsskydd gör att nedskärningarna framför allt kommer att drabba yngre officerare, skriver TT.

Kadetter som nu studerar på yrkesofficersprogrammet erbjuds att fullfölja sin utbildning, men de kommer inte att anställas som yrkesofficerare i samband med examen.

Kadetter besvikna

Många av de 440 kadetter som efter ÖB:s beslut inte kan räkna med att få jobb inom försvaret är i dag besvikna. En av dem är Henrik Mandéus, 30, som hoppade av en civil karriär för att utbilda sig till artilleriofficer i flottan.

-Vi har tidigare fått besked om att vi blir anställda bara vi klarar utbildningen. Det är ett löfte som ÖB upprepat även efter att propositionen lagts, säger han till TT.

Henrik Mandéus menar att ÖB:s beslut framför allt kommer att drabba de yngre officerarna:

-Vi kan få ett gubbförsvar. Det här är ett panikbeslut. Jag tycker att han borde ha väntat för att se hur många som säger upp sig frivilligt i samband med nedläggningarna. Det kan ju till och med bli vakanser.

För jävligt

-Det känns för jävligt. Man hade riktat in sig på en framtid inom försvarsmakten. Dessutom behövs vi i försvaret. Kompetensen vi har behövs för framtiden och för de internationella förbanden, säger löjtnant Daniel Johansson på P18 i Visby på Gotland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.