Foto: Scanpix

Obama planerar toppmöte i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Barack Obama ställer in ett möte med Rysslands president och åker istället till Sverige, där han planerar ett toppmöte med de nordiska och baltiska ledarna.

USA:s president Barack Obama ska träffa de nordiska och baltiska ledarna under sitt besök i Sverige, rapporterar den baltiska nyhetsbyrån BNS på onsdagskvällen.

Enligt en diplomatisk källa har Obama bjudit in regeringscheferna i Norden och Baltikum till Sverige.

Uppgifterna har inte officiellt bekräftats men enligt det finländska etermediebolaget YLE har åtminstone den estniska regeringen fått en inbjudan.

Varken utrikesdepartementet eller Fredrik Reinfeldts pressekreterare vill bekräfta huruvida USA:s president Barack Obama har bjudit in regeringschefer från nordiska och baltiska länder till Sverige. Det enda som kan bekräftas är att Obama kommer att träffa Sveriges statsminister.

– Det kommer att bli ett möte med Fredrik Reinfeldt. Vi får återkomma om detaljerna, säger Markus Friberg, pressekreterare hos Fredrik Reinfeldt.

Obama besöker Sverige 4-5 september.

Inställt Rysslandsbesök

Barack Obama ställer in planerna att träffa Rysslands president Vladimir Putin under nästa månad. Anledningen, är enligt AP, Rysslands beslut att ge den spionmisstänkte NSA-läckan Edward Snowden tillfällig asyl.

I stället planerar Obama att åka till Sverige.

– Sverige har varit en viktig samarbetspartner för USA i frågor om ren energi och kommer att vara en del av ett amerikanskt handelsavtal som just nu förhandlas fram med EU, säger Vita husets biträdande nationella rådgivare Ren Rhodes, enligt AP.

Reinfeldt: En möjlighet att föra fram svenska åsikter

Regeringen bekräftar i ett pressmeddelande Obamas besök till Sverige den 4-5 september.

– Det är en god möjlighet att diskutera den politiska och ekonomiska utvecklingen i världen direkt med President Obama och en möjlighet att föra fram svenska åsikter. Jag ser fram emot överläggningar kring förutsättningar för handel, behov av reformer och det ekonomiska läget i Europa och världen, säger statsminister Fredrik Reinfeldt, enligt pressmeddelandet.

Vita huset: Sverige viktig på den internationella arenan

Även Vita huset bekräftar i ett pressmeddelande besöket. Där kallas Sverige för ”en nära vän” och hyllas bland annat för att vara pådrivande när det gäller utvecklingen av ny, ren teknik och stödet till en hållbar miljöpolitik.

”Sverige spelar en avgörande roll på den internationella arenan”, skriver Vita huset.

Bildt: En utmaning

Sveriges utrikesminister Carl Bildt säger till SVT Nyheter att man vetat om att ett presidentbesök skulle bli aktuellt, men att det har varit tal om ett annat datum. Han tror att det blir en bred agenda som diskuteras när Obama kommer till Stockholm.

– Vi är ett land som har god relation med USA. Det är viktigt politiskt, ekonomiskt men också mänskligt. Den relationen har blivit allt bättre under Obama-administrationen.

Utrikesministern säger att man inte ska underskatta utmaningen som Obamas visit innebär.

– Vi har erfarenhet av tre amerikanska utrikesministrar, men ett presidentbesök är av en annan dignitet. Det är en betydande logistisk utmaning.

Resan sker innan G-20-mötet i Sankt Petersburg

Från Kremlin uttrycker man besvikelse över att Obama valt att ställa in sitt möte med Putin, skriver Reuters. Enligt en talesperson kvarstår inbjudan.

I tv-programmet ”The Tonight Show with Jay Leno” sade Obama i går att han trots besvikelsen över Rysslands agerande med Snowden tänker delta i nästa månads G-20-möte i Sankt Petersburg den 5-6 september. Det är innan G-20-mötet som besöket till Sverige kommer att ske.

Enligt Ren Rhodes har Rysslands beslut att trotsa USA med att ge Snowden tillfällig asyl bara förvärrat den redan oroliga relationen mellan länderna. Dessutom ska USA känna frustration kring andra frågor huvudfrågor som exempelvis mänskliga rättigheter.

Senast Obama och Putin träffades var under toppmötet i Nordirland i juni tidigare i år.

  • Barack Obama blir den andre sittande presidenten i USA som besöker Sverige. Det enda tidigare besöket skedde i juni 2001, då George W. Bush besökte EU-toppmötet i Göteborg. Obamas besök är det första som sker på bilateral grund.
  • Obamas besök är planerat till den 4-5 september innan han fortsätter till G20-mötet i S:t Petersburg. Under sin presidenttid har Obama tidigare besökt Norden. 2009 var han både i Köpenhamn och Oslo.
  • Till den danska huvudstaden kom han i ett misslyckat försök att få Internationella olympiska kommittén att bevilja Chicago sommar-OS 2016. Någon månad senare åkte han till Oslo för att ta emot Nobels fredspris. Därefter deltog han i det stora klimatmötet i Danmark. (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Obama besöker Sverige

Mer i ämnet