Foto: Scanpix

”Oberoende” guldsida avslöjad i granskning

Uppdaterad
Publicerad

På sajten Guldpris.se utlovades oberoende prisjämförelser.

Men sanningen var en helt annan.

Den har i själva verket drivits av ett av de största bolagen i branschen – som bara jämfört sina egna priser.

Om man vill jämföra guldpriser på nätet hittar man snabbt till sajten Guldpris.se som utger sig för att vara en oberoende jämförelsesajt för guld. Bolaget Guldbrev hamnar i topp, men vi får flera tips om att nånting inte stämmer.

SVT granskar guldhandeln

Och när vi kollar upp de övriga sajterna som jämförs, visar det sig att de alla är systersajter till Guldbrev. Själva jämförelsajten drivs också av – Guldbrev.

-Vi har den för att marknadsföra våra märken, förklarar Bengt Häger.

Men ni kallar den oberoende, det är väl direkt lögnaktigt?

-Det tycker jag inte att det är, men vi får se över det. Det är möjligt att du har en poäng.

När vi går in på nytt efter intervjun har sidan gjorts om och uppges nu visa kundomdömen. När vi via mejl frågar hur de räknas fram får vi till svar att sidan fortfarande är under utveckling. Strax därefter tas den ner och adressen Guldpris.se länkar nu i stället direkt till Guldbrev.

Tipsen om Guldbrev kom in i vår stora guldgranskning. Hjälp oss gärna med vad du vet genom att delta i vår kartläggning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar guldhandeln

Mer i ämnet