Obetald övertid slår rekord

Publicerad

Det obetalda övertidsarbetet har exploderat senaste året. I krisens spår tvingas framför allt manliga tjänstemän jobba uppemot 50 procent fler timmar övertid utan ersättning.

Fram till och med 2008 låg antalet jobbade övertidstimmar utan ersättning relativt stabilt kring 1,3 miljoner timmar. Men under 2009 hade de obetalda arbetstimmarna ökat till rekordhöga 1,9 miljoner timmar, en ökning med hela 42 procent, enligt siffror som TT hämtat ur Statistiska centralbyråns databas för november.

I antal personer var det 27 procent fler som jobbade över utan ersättning, jämfört med året innan.

Billigare för arbetsgivarna
Ökningen var särskilt markant under hösten 2009 – en tid när företagen började få allt mer att göra igen men där personalstyrkan hade bantats rejält vilket ställde ökade krav på dem som var kvar. För arbetsgivarna blir det billigare att låta de som inte får något extra att arbeta mer. Den tesen stöds av det faktum att den betalda övertiden samtidigt har minskat.

Den obetalda övertiden gäller främst tjänstemän. Och mest har den ökat för männen, runt 50 procent i antal timmar.

-Det här är en av de hetare frågorna för våra medlemmar, säger tjänstemannafacket Unionens förhandlingschef Niklas Hjert

Avtalat bort ersättning
Han tror att den kraftiga ökningen hänger ihop med arbetsgivarnas önskningar om mer flexibilitet med arbetstiden. Mer än var femte bland Unionens medlemmar har avtalat bort sin övertidsersättning, en andel som varit stadigt i ökande under åren. Ofta kan utbytet vara mer semester eller liknande.

-Men oftast står det inte i relation till den övertid man arbetar, säger Niklas Hjert.

Ett av avtalskraven i vinterns stora avtalsrörelse är därför att det inte ska vara möjligt att teckna sådana avtal det första anställningsåret. Detta för att den enskilde ska få inblick i vad arbetet innebär.

-Annars är det en stor risk för att man gör en förlust som individ, säger Hjert.

Kan bero på krisavtal
Även LO-kollektivet kan ha bidragit till en mindre del av ökningen av den obetalda övertiden, framför allt på mindre arbetsplatser där facket inte finns representerat, tror LO:s avtalssekreterare Per Bardh.

-Man kan gå med på det av rädsla för att arbetsgivaren annars hotar med uppsägningar, säger Bardh.

Bengt Lindqvist, ekonom på arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen, tror att ökningen av den obetalda övertiden kan hänga ihop med alla de krisavtal som är tecknade i verkstadsindustrin – avtal som gjort att de anställda gått ner i tid och lön. Situationer kan uppstå där de anställda ombeds att gå in och jobba på andra tider än de först uppgjorda.

TT

Tabellen visar hur mycket obetald övertid som arbetas under en vecka, dels i antal timmar, dels i antal anställda. Siffror i tusental.

SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer