Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flera regioner öppnar nu för tidigare vaccinering, på grund av obokade tider. Bild från Rinkeby i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Obokade tider öppnar för tidigare vaccinering i flera regioner

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal obokade vaccinationstider i flera regioner gör det möjligt att påskynda vaccineringen av personer som ingår i fas 4. Stockholm öppnar nu för att det kan ske redan den här veckan. Även i region Örebro finns det många obokade tider, vilket kan betyda att nästa vaccinationsfas inleds tidigare än planerat.

Region Stockholm kan komma att inleda vaccineringen av den resterande befolkningen, personer mellan 18 och 59 år, redan den här veckan. Många lediga vaccinationstider har stått outnyttjade, de senaste dagarna.

– Vi kan starta vaccineringen av fas 4 tidigare än vi tänkt. det skulle kunna bli den här veckan, säger Magnus Thyberg, region Stockholms vaccinsamordnare, till SVT Nyheter Stockholm.

På Kistamässan, som har kapacitet att dela ut 10 000 vaccindoser om dagen, rörde det sig om 2 000 obokade tider under förra veckan, ungefär likadant har det sett ut i Rinkeby och Nacka. Där sköter Kry vaccineringen och företaget manade under måndagen region Stockholm att nu öppna upp vaccineringen för resterande åldersgrupper.

Lediga tider i Örebro

Även i region Örebro finns det just nu flera tusen lediga tider den här veckan. Enligt regionens vaccinsamordnare Stellan Johansson handlar det om 1 500 tider på onsdag, 1 600 på torsdag och ytterligare 1 100 på lördag.

För att fylla tiderna har man nu vidtagit åtgärder.

– Vi har exempelvis utökat antalet telefontider påtagligt så att det inte ska vara några problem att boka den vägen, Stellan Johansson.

De många lediga tiderna kan dock innebära att Örebro öppnar upp för fas 3, som enligt planeringen ska starta i mitten av maj, tidigare än planerat, enligt Stellan Johansson. Han påpekar samtidigt att det är upp till regionens styrgrupp för vaccineringen att fatta ett sådant beslut.

– Jag brukar aldrig spekulera utan jag får hänvisa till styrgruppen, säger Stellan Johansson.

Många tillgängliga tider i Kalmar

I region Värmland har man öppnat upp för personer över 55 och i region Kalmar län öppnades det upp för 50-59-åringar under måndagen.

– Många tillgängliga tider närmaste veckan gör det möjligt att öppna bokningarna för ytterligare en grupp. Sedan förväntas vaccintillgången tillfälligt att minska, vilket innebär att vi inom kort måste sänka takten på vaccinationerna något, säger region Kalmar läns vaccinsamordnare Marie Ragnarsson, i ett pressmeddelande.

Region Skåne, som öppnar för fas 4 i mitten av maj gör det inte för att vaccinationstiderna är obokade.

– Det är helt naturligt i planeringen, vi har betat av de tidigare grupperna, våra tider har bokats, säger Jimmy Gottfridsson, pressekreterare på Region Skåne.

Rättelse: I en tidigare version av denna artikel stod det att även Värmland öppnat upp för vaccinering av 50-59-åringar, men regionen har öppnat upp för vaccinering av personer som är 55 år och uppåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer