Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Thyberg berättar att vaccinmottagningarna nu kommer att bli navet i vaccineringen. Foto: TT/SVT

Region Stockholm: Rimligt att starta vaccinering av fas 4 i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste dagarna har en stor andel av vaccintiderna varit obokade. Region Stockholm förbereder därför för att börja den fjärde och sista fasen av vaccineringen, för alla mellan 18-59 år. Troligtvis börjar man då med de äldsta.

Förra veckan var det väldigt hög bokningsgrad, 51 000 av 53 000 möjliga tider var bokade. Men i slutet av veckan sjönk det rejält, nu finns många lediga tider. På Kistamässan har man bara cirka 40 procent av tiderna bokade idag. Det kan leda till att man startar tidigare med vaccineringen för fas 4, den för alla vuxna under 59.

Hör Magnus Thyberg som är Region Stockholms vaccinsamordnare i videon ovan.

Den tredje fasen omfattar följande riskgrupper:

  • Personer i åldern 60–64 år med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 (enligt lista nedan).
  • Personer i åldern 60–64 år.
  • Personer i åldern 18–59 år, inklusive gravida, med en sjukdom eller ett tillstånd som innebär en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19 (enligt lista nedan) samt gravida som är över 35 år eller har ett BMI över 30.
  • Personer med ett tillstånd som innebär svårigheter att följa råden om smittskyddande åtgärder. Detta gäller personer i åldern 18–59 år som har en demenssjukdom eller en kognitiv eller psykisk funktionsnedsättning. Det gäller även personer som lever i socialt utsatta situationer.

Fas 4 gäller resten av befolkningen mellan 18-59.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet