Hör Yvonne Levinovitz om vaccinbeslutet och vaccinsamordnare Magnus Thybergs svar på hennes kritik: ”Jag kan förstå att man kan ha en oro”. Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Yvonne Levinovitz i Nykvarn vägrar ta Astra Zenecas vaccin – anmäler regionen till DO

Uppdaterad
Publicerad

Yvonne Levinovitz vill vaccinera sig mot covid-19, men inte med vaccinet från Astra Zeneca.

– Jag är ingen vaccinationsmotståndare, jag har vaccinerat mig mot hur mycket som helst, säger Yvonne Levinovitz.

I veckan meddelade Region Stockholm att alla över 65 år ska räkna med att bli vaccinerade med Astra Zenecas vaccin. Tackar de nej kommer de inte erbjudas ett alternativ.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och tillhandahåller vaccin till våra vaccinatörer utifrån det, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

Coronaviruset i Södertälje

Sedan beskedet har diskrimineringsombudsmannen fått in ett antal anmälningar om åldersdiskriminering. En av de som anmält regionen är Yvonne Levinovitz, 67, i Nykvarn.

I videon berättar hon hur det känns att tvingas välja mellan Astra Zeneca eller inget vaccin.

Astra Zenecas vaccin

• Under tisdagen meddelade Region Stockholm att personer över 65 som tackar nej till Astra Zenecas vaccin inte erbjuds vaccin från en annan tillverkare.

• Även Region Blekinge har beslutat att endast erbjuda Astra Zenecas vaccin till personer över 65 år.

• Enligt Läkemedelsverket bedöms nyttan med Astra Zenecas vaccin vara mycket stor för personer över 65 år då risken för att drabbas av svår covid-19 ökar med stigande ålder.

• De sällsynta misstänkta biverkningar som inrapporterats som rör blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar har i huvudsak handlat om personer under 60 år, skriver Läkemedelsverket.

• Folkhälsomyndighetens rekommendation är att Astra Zenecas vaccin endast bör ges till personer 65 år eller äldre.

• I Sverige har fyra kvinnor mellan 30 och 70 år drabbats av kombinationen av blodproppar och låga nivåer av blodplättar – efter vaccination med Astra Zenecas vaccin. Två av kvinnorna har avlidit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet