Odenberg sågar Reinfeldts försvarspolitik

Uppdaterad
Publicerad

Förre försvarsministern Mikel Odenberg (M) avgick 2007 i protest mot besparingsbetinget på försvaret. Nu är han på Folk och försvar och han är fortsatt kritisk.

Dagens Industri har intervjuat förre försvarsministern Mikael Odenberg (M) om hur han ser på det svenska försvaret i dag, sju år efter att han avgick i prostest mot nedskärningarna inom försvaret.

Regeringen skönmålar försvaret

I intervjun säger Mikael Odenberg att statsminister Fredrik Reinfeldts bild av det svenska försvaret är en ”lätt skönmålning”:

– Den är naturlig från en statsminister åtta månader före ett val, men fråga Riksrevisionen vad de säger om det svenska försvaret. Vi får ut väldigt lite för de 40 miljarder kronor som vi lägger in, säger Mikael Odenberg till Dagens Industri.

Odenberg konstaterar också att han har blivit sannspådd när han varnade för effekterna av besparingarna på försvaret:

– Det är så uppenbart att jag har fått rätt så det är pinsamt. Tyvärr, säger han.

Spår socialdemokratisk valseger

I intervjun konstaterar Mikael Odenberg också att regeringen Reinfeldt befinner sig i ungefär samma läge som regeringen Persson gjorde 2006, med en opposition som säger att den sittande regeringen inte hanterat de viktiga samhällsproblemen. Odenberg säger också att han tycker det lutar åt valseger för oppositionen:

–  Ja, så känns det i dag. Det är klart att Socialdemokraterna har ett bra slagläge, säger Odenberg till DI.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer