Han snarkar högljutt, gillar att gosa men väljer bort långpromenader. Engelska bulldoggvalpen Gurkan har ännu känslig mage men har kryat på sig rejält sedan mitten av december, då polisen hittade honom skadad och övergiven i en skog i Jakobsberg norr om Stockholm.
Men lyckan kan bli kortvarig. Personalen på veterinärkliniken där Gurkan nu vistas har inte möjlighet att adoptera valpen. Om ingen förbarmar sig över Gurkan den närmaste veckan väntar avlivning.
-Det kan bli svårt att få honom omplacerad eftersom han kan komma att behöva veterinärvård, säger Carina Olsson, på organisationen Hundar utan hem.
Rekordmånga
Det är ingen ovanlig situation. Flera av de djurorganisationer TT talat med säger att antalet hitte- och omplaceringshundar ökar. Det handlar om allt från pitbull till yorkshireterrier, gamla och sjuka hundar eller valpar.
-Rekordmånga hundar har kommit in till oss, på ett år 500 stycken, normalt ligger det runt 300-350. Det är en påtaglig ökning, säger Ulf Uddman, ordförande i Svenska kennelklubben och Hundstallet.
En förklaring kan vara organisatoriska förändringar inom kommunen och polisen, enligt Uddman. Stockholmspolisen har bland annat inrättat särskilda djurpoliser.
Svårt omplacera
Situationen är dock värre på många andra håll i landet – särskilt mindre orter, där det inte finns några djurhem. Därmed blir det också svårare att hitta hem till herrelösa hundar. Enligt Ulf Uddman undersöker Hundstallet möjligheten att öppna ett hundstall i Göteborg.
Organisationen Hittehund som drivs av volontärer bedriver omplacering i mindre skala och finns på elva orter.
-På många platser samarbetar polisen med hundpensionat dit hunden lämnas innan det tas beslut om avlivning eller om den adopteras bort, säger Christine Leijd på Hittehund.
TT
Fakta – omplacering kräver kunskap
Det är viktigt att den person eller familj som väljer en omplaceringshund eller hittehund har kunskap, tid och gärna erfarenhet.
Hundens behov måste tillgodoses, olika raser kräver till exempel olika mycket motion och stimulans. Hamnar hunden i ”fel” familj kan lätt problembeteenden uppstå. Man ska inte skaffa en hund bara för att man tycker synd om hunden.
Det finns en rad föreningar som har djurhem och jobbar med att hitta hem åt herrelösa hundar. Några av dem är Hundstallet, Hittehund, Hundfrämjandet och Hundar utan hem.
Källa: TT