Marie Meigård har arbetat inom försvarsmakten i över 20 år. Foto: Försvarsmaktens blogg /TT

Officer: Måste bli fler kvinnor i försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Den nya värnplikten blir könsneutral, men det måste bli mer kvinnor i försvaret, menar officeraren Marie Meigård, som arbetat inom Försvarsmakten i över 20 år.

Det försämrade omvärldsläget tillsammans med försvarsmaktens problem att rekrytera frivillig personal gör att regeringen nu återinför värnplikten. I sommar kommer män och kvinnor födda 1999 och 2000 att kallas till mönstring.  

Försvaret är en mansdominerad värld och endast 16 procent av de anställda är kvinnor. När det kommer till officerare är det desto dystrare siffror. Endast 6,5 procent av de officerarna är kvinnor, en av dem är Marie Meigård. 

Värnplikt

LÄS MER: Värnplikten blir könsneutral

– Det är positivt att det blir en värnplikt som gäller alla och detta hjälper försvarsmakten att komma längre i sitt jämställdhetsarbete, säger Meigård. 

Stora skillnader

Hon har en bakgrund inom flygvapnet och arbetar idag på Försvarsmaktens ledarskaps- och pedagogienhet i Halmstad. Meigård är också verksam inom Försvarets kvinnonätverk NOAK (Nätverk för officerare och anställda kvinnor.)

Meigård säger att jämställdhetsarbetet har kommit långt jämfört med när hon inledde sin militära karriär, men att mycket återstår, främst när det kommer till material och lokaler. Uniformer och skyddsutrustning är i regel anpassade för män.  

– Det handlar också om omklädningsrum och toaletter för kvinnor. Man har inte förberett för detta på förbanden och det är stora skillnader mellan olika förband. Försvarsmakten måste koncentrera sig på att skapa en attraktiv arbetsplats för kvinnor, säger Meigård. 

Andra attityder

Marie Meigård säger också att det skett en positiv attitydförändring inom försvaret gentemot kvinnlig personal.  

– Jag bemöts oftast positivt och professionellt och jag anpassar mig inte till omgivningens förväntningar på samma sätt som jag gjorde när jag var yngre. Idag har jag bättre självförtroende.  

Trots det återstår mycket jobb, enligt Meigård, som också anser att mängden kvinnor bör öka kraftigt för att Försvarsmakten ska blir en attraktiv arbetsplats för kvinnor.  

– För att få en jämställd organisation måste vi bli en kritisk massa och andelen kvinnliga officerare måste bli över 20 procent, säger Meigård. 

”Har kämpat”

Den frivilliga försvarsorganisationen Lottakåren, som bland annat arbetar med att locka kvinnor till försvaret välkomnar dagens besked från försvarsminister Peter Hultqvist (S).  

– Vi har kämpat för att kvinnor ska vara en del av försvaret och nu blir vi det full ut, säger Maria Öst, kommunikatör på Svenska Lottakåren.  

– Det är viktigt att både män och kvinnor är med. Vi behöver ett samhälle där alla bidrar och behövs, säger Maria Öst.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värnplikt

Mer i ämnet