Ofta oklart vad jyckens försäkring täcker

Uppdaterad
Publicerad

Vi svenskar lägger allt mer pengar på vård av våra husdjur. Men veterinärkostnaderna kan bli skyhöga för den som inte läser det finstilta i sin försäkring. Nu kritiserar Konsumentverket försäkringsbolagens otydliga marknadsföring och information i en rapport som publiceras i morgon.

Försäkringsbolagens inkomster för djurförsäkringar har ökat med hela 67 procent bara de senaste fem åren. En med tiden förändrad syn på sällskapsdjurens betydelse och en allt mer avancerad veterinärvård gör att fler skaffar försäkringar. För det kan bli dyrt när sjukdom och olycka är framme.

Ett rutinbesök hos veterinär på vardagar kostar runt 700 kronor, röntgen minst en tusenlapp, en benfraktur 15.000 och ett diskbråck kan gå på hela 25.000 kronor.

Men en djurförsäkring är en komplicerad produkt. Gunnar Olsson är chef för Konsumenternas försäkringsbyrå:

-Ja, jag vågar nog påstå att när det gäller djurförsäkringar så finns det väldigt mycket undantag och begränsningar. Man kan inte täcka in alla skador och då har man en tendens till att tala om, att de här och de här sjukdomarna inte täcks av försäkringarna. Till slut blir det en väldigt lång lista.

Nu får försäkringsbolagen kritik för sin bristfälliga information i en ny rapport från Konsumentverket. Framför allt gäller kritiken att de inte lyfter fram viktiga begränsningar i försäkringarna på ett tydligt sätt.

-Och det här är svårt då för människor att ta till sig och förutsägbarheten blir ju väldigt låg om man inte kan se vad det är för något man tecknat försäkringen för, säger Gunnar Olsson.

Agria är det största av de fem granskade djurförsäkringsbolagen och de är medvetna om problemen.

-Vi vet att det är svårt att förstå ibland sin försäkring, och det gäller nog alla försäkringar. Men samtidigt så har man som konsument ett ansvar att läsa sina villkor och den information som man får om sin försäkring, säger Agrias pressansvariga Cecilia Winter.

Nina Löfgren

nina.lofgren@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.