Lars Ralph, gruppledare moderaterna Arvidsjaur. Foto: SVT

Ogiltiga namn på SD-listor i flera kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas ordförande i Norrbotten kandiderar på fem kommunlistor i länet samtidigt som han är första namn på partiets regionlista.

Robert Håkansson kandiderar för Sverigedemokraterna till regionfullmäktige i Norrbotten och till kommunfullmäktige i hemkommunen Piteå. Men dessutom står han som enda namn på kommunlistorna i Arvidsjaur, Arjeplog, Haparanda och Pajala, trots att reglerna gör att han inte kan bli vald där.

– Vi vill låsa listorna i de här kommunerna där vi inte har några kandidater. Reglerna ser ut så att man måste ha en kandidat på litan för att kunna låsa den, säger Robert Håkansson, ordförande för Sverigedemokraterna i Norrbotten.

Kommer inte in i fullmäktige

Han kan alltså inte komma in i fullmäktige vare sig i Arvidsjaur, Arjeplog, Haparanda eller Pajala eftersom han inte är skriven där. Det gäller oavsett hur många som väljer att rösta på honom.

– Vi låser listorna för att ta ansvar. Förra valet hade vi öppna listor med följden att folk skrev in sig själva på blanka valsedlar och det är den möjligheten vill vill ta bort nu, säger Robert Håkansson.

Betyder det att en röst på er i de här kommunerna är en bortkastad röst?

– I kommunalvalet ja. Vi kommer heller inte att lägga ut några valsedlar i de här kommunerna. Jag vädjar till väljarna i de här kommunerna att inte lägga i några kommunala valsedlar för det finns helt enkel ingen kandidat, säger Robert Håkansson.

Finns risker

Moderaternas gruppledare i Arvidsjaur ser risker med att en icke valbar kandidat är enda namnet på en lista:

– Det är både bra och dåligt. Om folk är tillräckligt klyftiga så röstar man inte på vederbörande. Men om folk är så in i väggen att de ska rösta på Sverigedemokraterna ändå, då är det som att köpa en nitlott och då kan det äventyra valets legitimitet, säger Lars Ralph, gruppledare för Moderaterna i Arvidsjaur.

Det kan tilläggas att det inte bara är SD som inte hittat kandidater i alla kommuner i Norrbotten. Det samma gäller alla partier utom S och V, alltså även Moderaterna. Men det är bara SD som på det här sättet valt att låsa sina annars tomma listor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.