Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stefan Löfvens (S) jultal på Stora torget i Köping räckte inte – nu tvingas Socialdemokraterna samarbeta med Vänsterpartiet, Moderaterna och Liberalerna. Foto: Kicki Nilsson/TT

Ohelig allians i Köping med S, V, M och L

Uppdaterad
Publicerad

I Köping har Socialdemokraterna styrt själva, eller med V och MP, sedan 1930-talet. Men tillbakagången i årets val har tvingat fram en historisk kompromiss. Nu skall fyra partier styra tillsammans över blockgränsen: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Moderaterna och Liberalerna.

Socialdemokraterna backade i valet i Köping. Sverigedemokraterna gick fram. Och plötsligt fick Köping en situation som finns i ytterligare 197 av landets 290 kommuner: inget av blocken har egen majoritet.

– Det är klart valresultatet är en besvikelse, nu kommer det bli mycket ge och ta, säger Roger Eklund, socialdemokratiskt kommunalråd till SVT.

Tillslut har man enats om ett ovanligt styre, där S behåller ordförandeklubban i kommunstyrelsen men där såväl M som V sitter med och får dela på en kommunalrådstjänst. Även liberalerna finns med, men inte allianspartierna C och KD.

De borgerliga hade möjligheten att ta över makten med hjälp av SD, men den varianten blev aldrig ett alternativ, berättar Ola Saaw, moderat som lett oppositionen sedan 80-talet.

– Dels är det lite rörigt med Sverigedemokraterna här i Köping, sen fanns andra partier som inte kunde tänka sig det, och det kanske inte vi ville heller, säger han.

Släpper prestigen

Politikerna vi talar med betonar att man måste samarbeta, lyssna, släppa prestige och kompromissa. Och i många kommuner är man van att lösa problem tillsammans. Där kommer även personkemin in. Moderaten Ola Saaw uttrycker spontant stor sympati både för Socialdemokraternas och Vänsterpartiets företrädare.

– Det är lättare att jobba ihop om man vet vem man skall ha att göra med, säger han.

Socialdemokraten Roger Eklund, betonar att Moderaterna har kunnat ställa upp på tuffa beslut och stått fast vid sina ord, och inte som vissa andra ändrat sig så fort det blivit kritik.

Svåra kompromisser

Fortfarande finns ingen budget klar i Köping, så mycket arbete återstår. Men i en viktig symbolfråga har man gjort ett historiskt handslag: friskolor. Tidigare har de rödgröna i Köping sagt bestämt nej. Men för att få med Moderaterna i styret, har man tvingats ändra sig och öppna upp för friskolor i kommunen:

– Det svider rejält, måste jag säga. Vi har jobbat för bra kommunala skolor, och stoppat etablering av en friskola förut, säger Roger Ekdal.

”Pröva S och M även på riksplanet”

Företrädarna för S och M i Köping tror båda att samarbete mellan just dessa två partier kan fungera i många fler kommuner. Och också för en regering på riksplanet. 

– Våra partier har mycket gemensamt. Vi tycker samma om flyktingpolitik. Vi kan kavla upp ärmarna när det behövs. Centern till exempel tycker jag däremot idag står till höger om Moderaterna i flera frågor som arbetsrätt. Det hade varit mycket tuffare att samarbeta med dem, säger socialdemokraten Roger Ekdal.

– Det är bra med starka majoriteter. Särskilt när det väntar lågkonjunktur och lite svårare tider. Jag sneglar lite på hur man gjort i Tyskland och tror att man skulle pröva S och M även på riksplanet, säger moderaten Ola Saaw.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer