Jonas Sjöstedt (V) och Jimmie Åkesson (SD) är överens – om Nato. Foto: TT

Ohelig allians mellan Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det håller på att bildas en ohelig allians i riksdagen inom säkerhetspolitiken. Vänsterpartiet och Sverigedemokratena ser ut att göra gemensam sak mot det kontroversiella värdlandsavtalet med Nato som riksdagen ska ta ställning till i veckan.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Båda partierna har gett besked om att de tänker utnyttja en möjlighet i grundlagen för att under ett års tid stoppa avtalet. Om detta sker skulle det skada trovärdigheten i svensk utrikes- och säkerhetspolitik och försvaga Sveriges röst i dessa frågor. Det är också ett svårt bakslag för försvarsminister Peter Hultqvist (S) som argumenterat kraftfullt för avtalet.

Hotet reellt

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt var först ut med att kräva en så kallad vilandeförklaring av värdlandsavtalet. När sedan Sverigedemokraterna hoppade på tåget blev hotet reellt.

Vilandeförklaring är en del i regeringsformens minoritetsskydd. En minoritet kan begära ett lagförslag vilande under ett år såvida inte fem sjättedelar av riksdagens ledamöter röstar för lagändringen. I och med att Sverigedemokraterna har 48 ledamöter och Vänsterpartiet har 21 samlar de båda partierna alltså tillräckligt stort stöd i riksdagen för en vilandeförklaring.

Skadar Sveriges trovärdighet

I praktiken innebär detta att värdlandsavtalets ikraftträdande skjuts upp ett år. De praktiska konsekvenserna av detta blir kanske inte alltför stora för regeringen, men det skadar Sveriges trovärdighet som internationell aktör.

Frågan är också hur nöjd Jonas Sjöstedt nu är när han i en uppmärksammad och kontroversiell fråga kommer att gå i armkrok med Jimmie Åkesson. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är annars bittra politiska motståndare i riksdagen. I den här frågan kommer de av allt att döma att göra gemensam sak för att fälla regeringen. Därmed öppnar sig framför allt Jonas Sjöstedt för hård kritik i riksdagen.

Applåderas i smyg

Värdlandsavtalet har efterhand blivit en allt mer kontroversiell fråga i svensk debatt. Avtalet innebär att den svenska regeringen kan bjuda in Nato-förband till Sverige såväl i fredstid som i krig. Det kan handla både om övningar eller stöd i en krissituation. Det politiska motståndet mot avtalet har varit hårdast inom Vänsterpartiet, som menar att avtalet för Sverige allt närmare Nato. Regeringen och de borgerliga partierna anser att avtalet är viktigt, inte minst som motvikt mot ett alltmer auktoritärt och aggressivt Ryssland.

Men även inom Socialdemokraterna och framför allt Miljöpartiet har flera företrädare varit öppet kritiska mot avtalet. Något stöd av sina partiledningar har de dock inte fått i denna kritik. Regeringens linje har i stället varit att avtalet bör genomföras.

Om Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet nu – i alla fall tillfälligt – sätter stopp för avtalet lär detta alltså i smyg applåderas på sina håll både inom Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.