Rossana Dinamarca (V), till vänster, debatterade med Birgitta Ohlsson (L) i Aktuellt. Foto: SVT

Ohlsson (L): ”Vi måste våga diskutera olika kulturers kvinnosyn”

Uppdaterad
Publicerad

Man måste våga diskutera gärningsmännens bakgrund när det kommer till sexualbrott, menar Birgitta Ohlsson (L). Vänsterpartiets Rossana Dinamarca menar att det istället handlar om männens ansvar.

De många uppmärksammade fallen av sexuellt ofredande mot unga kvinnor på nyårsfirande och festivaler runt om i Sverige har diskuterats flitigt i dagarna. En central fråga har varit om huruvida gärningsmännens bakgrund spelar någon roll i sammanhanget. Gärningsmännen misstänks ha utländsk bakgrund och polisen har talat om att gärningsmännen är unga ensamkommande flyktingar.

”Måste våga”

I en debatt i SVT:s Aktuellt hävdade Liberalernas Birgitta Ohlsson att samhället måste våga diskutera gärningsmännens bakgrund. Hon hänvisade till att hon tidigare kallats för rasist när hon debatterat hedersvåld och islamofob när hon diskuterat våldsbejakande islamism.

– Vi måste våga diskutera att olika kulturer har kommit olika långt när det gäller kvinnors och flickors rättigheter. Det finns manliga skitstövlar i alla samhällen och kulturer men olika kulturer har olika stor acceptans för det.

”Leder åt fel håll”

Att diskutera gärningsmännens bakgrund leder fokus åt helt fel håll, hävdade Rossana Dinamarca (V) i debatten.

– Sexuella övergrepp har funnits i alla tider, i Sverige och överallt i världen. Till 98 procent är det män som står för dem. Låt oss prata om kvinnors rätt till våra kroppar och mäns ansvar. Inte gå in på den rasistiska agendan, sa hon.

”Spotta på kampen”

Det här höll inte Ohlsson med om, utan menade att det är att ”spotta på den feministiska kampen”.

– Vi har slagits för den här nivån av jämställdhet i Sverige och man kan ju inte säga att ett land som Sverige är på samma nivå som länder som Iran och Afghanistan. Vi ska ha en generös invandring och man får aldrig generalisera om individer men olika kulturer har kommit olika långt i jämställdhetsarbetet.

”Det handlar om män”

Den enda gemensamma nämnaren är att det handlar om män, menade Rossana Dinamarca.

– Jämställdhetsarbetet har kommit långt, men när det gäller sexualbrott fokuserar rättsväsendet fortfarande på hur mycket kvinnan har druckit, vad hon hade på sig och hur hennes sexvanor ser ut.

– Diskussionen om gärningsmännens bakgrund tar fokus från det viktiga nämligen kvinnors rätt till våra kroppar, och tar bort fokus från att det är mäns ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.