Foto: TT

Ok kalla Svenskarnas parti nazistiskt

Uppdaterad
Publicerad

Det strider inte mot kraven på opartiskhet och saklighet att kalla Svenskarnas parti för nynazistiskt, skriver Granskningsnämnden för radio och tv i ett beslut.

SVT:s program Sverige idag anmäldes av tre personer för ett inslag i november förra året, som handlade om hot mot journalister, där partiet beskrevs som nynazistiskt.

Anmälarna var också kritiska mot att Svenskarnas parti framstod som en del av den organiserade brottsligheten. Granskningsnämnden håller med om att partiet kunde uppfattas som det, men eftersom det inte uttryckligen sades i inslaget strider det inte mot kraven på saklighet.

Ulf Johansson, ansvarig utgivare på SVT Nyheter, säger att Granskningsnämndens beslut innebär att SVT kommer att ändra sitt beslut om hur man beskriver Svenskarnas parti.

– Det här innebär att vi kan beteckna Svenskarnas parti som nazistiskt, men det intressanta är inte benämningen utan hur vi beskriver dem som det rasistiska och nazistiska parti det faktiskt är.

Tidigare har SVT beskrivit Svenskarnas parti som ett extremnationalistiskt, rasistiskt parti med rötterna i nazismen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2014

Mer i ämnet