Foto: Dålig munhälsa kan orsaka cancer

Ökad cancerrisk med dålig munhälsa

Uppdaterad
Publicerad

Sjukdomar i tandköttet, problem med tänderna och dålig munhälsa överlag är alla faktorer som ger en ökad risk att drabbas av cancer i svalget, visar en ny studie.

Det lär vara första gången som forskare studerat sambandet mellan dålig munhälsa och risken att drabbas av en HPV-infektion i munnen, enligt studien som presenteras i tidskriften Cancer Prevention Research.

Det finns två slags oralt HPV (humant papillomvirus) – lågrisktyper som kan ge godartade tumörer eller vårtor i munhålan och en sorts virus som kan orsaka cancer i svalget.

Forskarna studerade munhälsan och förekomsten av båda HPV-sorterna hos drygt 3.400 patienter i åldrarna 30-69 år.

56 procents högre risk

Det visade sig att de med dålig munhälsa löpte 56 procent högre risk att drabbas av HPV-infektion, och de med sjukdomar i tandköttet och tandproblem hade 51 respektive 28 procents större risk att drabbas.

”Den goda nyheten är att riskfaktorerna är något man kan påverka genom att se till att ha en god munhygien och hälsa”, säger Thanh Cong Bui vid University of Texas.

Rökning, marijuanabruk och oralsex ökade risken ytterligare.

Varför HPV får fäste hos dem med dålig munhälsa kan bero på att de ofta kan ha sårigheter och slemhinneproblem i munnen där viruset kan etablera sig, tror forskarna.

HPV

  • Står för humant papillomvirus och är ett vårtvirus som finns i över 200 typer.
  • Vissa typer ger vårtor på händer och fötter, andra på könsorganen – så kallade kondylom.
  • De allvarligaste typerna kan orsaka cancer.
  • Är världens vanligaste sexuellt överförda infektion.
  • I dag finns vaccin som kan skydda mot flera av de typer som orsakar sjukdomar i underlivet. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.