Foto: Scanpix

Bättre insyn i privata bolag

Publicerad

Bättre insyn för allmänheten i de privata bolag som utför arbete för kommuner. Det föreslår utredningen om en ny kommunallag. Men den får hård kritik. – En väldigt tunn soppa, anser V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Utredaren Johan Höök slår fast att allmänheten har rätt till bättre koll på de privata bolag som gör jobb åt kommunerna, vare sig det handlar om vård, hemtjänst eller teknisk service. Och medborgarnas insyn ska inte vara beroende av om det är ett privat företag eller kommunen själv som gör jobbet. Därför ska insyn vara ett krav vid varje upphandling, anser utredaren.

Sjöstedt kritisk

Men utredningen har knappt landat på regeringens bord innan den blir rejält sågad av Jonas Sjöstedt, ordförande (V).

-Man gör mycket lite för att reglera avarterna som finns bland privata utförare. Man kräver inte ens meddelarfrihet för de anställda. Det här visar hur ovillig regeringen är att göra något åt problemen med privatiseringar, säger Sjöstedt.

Höök argumenterar för att öppenheten ska vara oberoende av vem som utför tjänsten men Sjöstedt tror inte att det kommer att funka i praktiken.

-Det kan låta rimligt men det kommer inte att bli så, privata företag har företagshemligheter, säger Sjöstedt.

Strida mot EU-rätten

Samtidigt konstaterar Höök att det inte finns någon lagreglerad skyldighet för kommuner att redovisa hur ekonomin ser ut ända ner på enhetsnivå. Därmed anser han att det är orimligt att ställa hårdare krav på öppenhet på privata företag. Höök bedömer också att ett sånt krav skulle strida mot EU-rätten.

-Det finns en logik i det men det finns också en viktig skillnad. Kommunens pengar går till verksamheten men i privata företag försvinner mycket av pengarna till privata vinster, säger Sjöstedt.

Utredaren föreslår också att kommuner och landsting ska vara skyldiga att informera om privata alternativ, som till exempel friskolor, och inte bara om den kommunala verksamheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer