Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

MSB: Svenskarna allt bättre på att skydda sig mot it-brott

Publicerad

Svenskar upplever en ökad oro för att utsättas för it-relaterad brottslighet. Det visar Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB), årliga undersökning om allmänhetens inställning till frågor som rör it-säkerhet.

I undersökningen uppger nära hälften, 43 procent av de 1 077 respondenterna att de är mer oroliga att drabbas av it-relaterad brottslighet i jämförelse med för ett år sedan.

Till it-relaterad brottslighet hör bland annat intrång och bedrägeri via dator och internet. Enligt MSB anmäls över 200 000 digitala brott årligen.

Undersökningen visar också att mer positiva beteendeförändringar mot säkrare internetvanor har etablerats hos allmänheten. I jämförelse med tidigare undersökning använder till exempel fler skärmlås på sina mobiltelefoner, använder lösenordshanterare och verkar hantera sin e-legitimation säkrare.

– Det märks att informations- och cybersäkerhetsfrågor har blivit allt mer aktuella under det senaste året. Det är ett stort steg att vi nu ser att allt fler ändrar sina vanor och beteenden, säger Marianne Rilde Björkman, informationssäkerhetesspecialist på MSB i en kommentar.

Tre tips: Så stärker du ditt skydd på internet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.