Ökad smittspridning från låga nivåer i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Antalet nya fall av covid-19 fortsätter att öka i Sverige, även om det rör sig om låga nivåer.

Det meddelar Folkhälsomyndigheten på sin första pressträff efter sommaruppehållet.

Antalet nya fall i Sverige ökade med 33 procent mellan vecka 30 och 31 och antalet smittade per 100 000 invånare, ligger nu på 78.

– Vi har en ökning men den är fortfarande på relativt låga nivåer. Det är i åldersgruppen 20 till 49 år som det ökar allra mest, säger Folkhälsomyndighetens enhetschef Sara Byfors.

Ökningen beror enligt henne på deltavariantens utbredning och ett ökat resande under sommaren.

Skolstart kan ge ökad smittspridning

Folkhälsomyndigheten uppmanar människor som nu återvänder hem efter sommaren då man kanske har haft flera nära kontakter att fortsätta följa rekommendationerna om socialt avstånd. Rekommendationen om att arbeta hemifrån om man kan ligger även fast. Sara Byfors framhåller också betydelsen av att ta sin andra vaccindos.

– Vaccin är den främsta preventiva åtgärden, säger hon.

Det finns en risk för ökad smittspridning i och med skolstarten. Trots detta meddelar Skolverket att man främst förordar undervisning på plats i grundskolan även om distansundervisning kan införas om smittoläget kräver det.

Många unga vaccinerar sig

Vaccineringen mot covid-19 fortgår som planerat. I åldersgruppen 18-29 år har drygt 60 procent fått sin första dos.

– Det är ju jättefina siffror och vi hoppas så klart att det ökar ytterligare. Vi behöver öka på i alla åldersgrupper. Och vi hoppas att alla som kan vaccinera sig också gör det, för att skydda sig själv men också för att skydda de som inte kan vaccinera sig, säger Sara Byfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.