Professorn: Videomöten är det nya normala

Uppdaterad
Publicerad

Distansarbetet har ökat lavinartat under coronakrisen. Enligt en sifoundersökning från i maj har antalet som arbetar på distans ökat från 15 till 57 procent – en ökning med 400 procent. 

– Distansmötena har fört oss  tio år fram i tiden under pandemin, säger Jan ”Gulan” Gulliksen är professor människa–datorinteraktion vid Kungliga tekniska högskolan.

Coronapandemin har gjort att vi måste hålla distansen. Vi rekommenderas skapa bubblor och umgås med några få utvalda vilket kan leda till problem enligt Petra Lindfors professor i psykologi vid Stockholms universitet.

– Då kan andra känna sig bortvalda och då är det viktigt att kommunicera kring det. Man kan säga att ”vi bor nära och har lätt att mötas” så att andra inte känner sig exkluderade.

Jan ”Gulan” Gulliksen är professor i människa–datorinteraktion på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och han har tittat närmre på hur distansarbetet förändrat arbetslivet och möten. 

Enligt honom har distansarbetet haft en rad positiva följder. Bland annat har den minskade restiden inneburit mer tid till arbete och även mindre klimatpåverkan. Dessutom menar han att möten ofta blivit mer effektiva. 

– Man orkar inte ha lika långa möten när man sitter framför en skär, säger han.

Enligt ”Gulan” Gulliksen innebär fördelarna med distansarbete att det inte blir en återgång efter pandemin.

– Jag är jätteorolig för om chefer och politiker tror att vi ska gå tillbaka hur det var tidigare. Jag tror det vi har nu är det nya normala, säger  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.