Oklart läge i Uddevallapolitiken Foto: Thomas Pitura

Oklart läge i Uddevallapolitiken

Publicerad

I Uddevalla backade styrande Socialdemokraterna med 6,8 procentenheter och slutade på 26 procent. Ett betydligt sämre resultat än man förväntat sig.

Inget block får egen majoritet i Uddevalla och nu riktar Socialdemokraterna blicken mot nya samarbetspartier.

– De närmsta dagarna kommer vi att diskutera med flera partier, säger sittande kommunalrådet Ingemar Samuelsson. Vi måste titta på möjligheten att hitta en annan konstellation än den som finns idag.

De lokala uppstickarna Uddevallapartiet skrällde och landade på 12,6 procent. De kommer därmed vara föremål för intresse från både vänster och höger. Så här dagen efter valet har man dock inte tagit ställning till åt vilket håll man ska gå.

– Nu har vi suttit på avbytarbänken i fyra år, det är dags att vi får någonting att säga till om säger Uddevallapartiets ordförande Ann-Charlott Gustafsson. Vi ser med vem vi kan få igenom mest av vår politik, sen får vi se hur det slutar.

– I många frågor står vi ganska nära varandra, säger Ingemar Samulesson. Däremot så är de ju i grunden ett borgerligt parti och inte ett självklart val. Men det finns inga självklara var så vi kommer definitivt att prata med Uddevallapartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.