”Att tro att Stefan Löfven (S) skulle hjälpa en alliansregering att regera får väl med förlov sagt, betecknas som en smula naivt”, skriver Elisabeth Marmorstein , SVT:s politikreporter efter utfrågningen av Jan Björklund (L). Foto: SVT

”Oklart om regeringsfrågan i en knepig parlamentarisk situation”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Liberalerna tänker inte vika en tum när det gäller rätten till personlig assistans – oavsett hur mycket det kostar.

Det var ett tydligt och föga oväntat besked från Jan Björklund (L) i utfrågningen.

Men när det gällde regeringsfrågan blev det inte lika tydligt i kanterna.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

LSS är en gammal paradfråga för Liberalerna. Och Jan Björklund tar varje tillfälle han får att angripa Socialdemokraterna för att så många har förlorat sin assistans den här mandatperioden.

Inte oväntat alltså att han även i denna utfrågning vägrade vika från att det är behoven, inte pengarna som ska styra den personliga assistansen. Då spelar det ingen roll att kostnaderna väntas öka med en miljard om året. Beskedet är helt i linje med partiets socialliberalism där de allra mest utsatta alltid  ska värnas.

Knivigt om Liberalernas skattesänkningar

Lite knivigare blev det när han när han konfronterades med uppgiften att det är dubbelt så många män som kvinnor som gynnas av Liberalernas skattesänkningar. Särskilt eftersom Liberalerna marknadsför sina 25 miljarder i sänkta skatter som en jämställdhetsreform.

Nu motiverade Jan Björklund förvisso också skattesänkningarna med att de var ett sätt att få företagare och forskare att inte lämna Sverige. Men hur stort problemet med skattetrötta entreprenörer är kunde L-ledaren inte svara på.

Oklart om regeringsfrågan

Regeringsfrågan var en annan fråga där de tydliga svaren uteblev, åtminstone när det gäller ett läge där alliansen blir mindre än de rödgröna. Klart är att han inte vill upprepa decemberöverenskommelsen som han menar gav Vänsterpartiet alltför stor makt. Men någon typ av överenskommelse vill han göra med sina politiska motståndare där målet ändå är att bilda en alliansregering.

Men att tro att Stefan Löfven (S) skulle hjälpa en alliansregering att regera får väl med förlov sagt, betecknas som en smula naivt. Kanske tänker han sig istället att alliansen ska ställa hårda sakpolitiska krav i sådana förhandlingar, för att sen till slut släppa igenom Stefan Löfven som statsminister om de rödgröna blir tydligt större? Eller räknar han kallt med att Sverigedemokraterna inte kommer rösta emot en alliansregering utan att få något tillbaka?

Oklart som sagt men att vi står inför en knepig parlamentarisk situation som kommer kräva både kreativa lösningar och ansvarsfulla partiledare har han förstått rätt i.

Självförtroende och energi

På det stora hela var det en säker partiledare som grillades i Utfrågningen.

Att han leder ett parti som riskerar att backa i ännu ett val märktes inte det minsta. Men det kanske är det som är Jan Björklunds hemlighet – att genom självförtroende och energi få väljarna att tro att Liberalerna är ett större parti än det faktiskt är.

Testa vilka partier som tycker som du – gör Valkompassen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.