Foto: Isabell Höjman/TT

Studie: Ökning av psykisk ohälsa bland unga – störst bland tjejer

Publicerad

Fler unga har symptom på psykisk ohälsa och ökningen är framförallt störst bland tjejer, visar en ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF).

Rapporten visar att allt fler unga mellan 16–29 upplever symptom på psykisk ohälsa – varje dag eller flera gånger i veckan. Det kan bland annat röra sig om att man upplever stress, trötthet, magont, huvudvärk eller har sömnbesvär.

– Vi kan konstatera att utvecklingen fortsätter i negativ riktning och det är väldigt oroande. Utvecklingen började 2007 och har sedan dess bara ökat, säger Lena Nyberg, myndighetens generaldirektör.

Under 2018 uppgav omkring hälften av dagens unga, 49 procent, att de hade stressrelaterade symptom. En siffra som kan jämföras med 2007, då var tredje ung person, 34 procent, svarade att de upplevde symptom på stress.

Större ökning bland tjejer

Studien visar även att ökningen är större bland tjejer än killar. 60 procent av tjejerna svarade att de ofta har problem med stress, motsvarande siffra 2007 var 42 procent. För killar har stress ökat från 26 procent 2007 till 36 procent 2018.

– Många tjejer känner väldigt mycket prestationsångest – man ska lyckas i skolan och vara snygg. Orsaker till den ökade stressen har vi inte kartlagt i den här rapporten – det vill vi gå vidare och göra i andra sammanhang.

Ökat tryck på att vara ”lyckad”

Även om orsaker inte kartlagt, har unga som deltagit i studien själva lyft fram faktorer som prestationskrav, sociala medier och det ökade trycket på att vara lyckad, uppger Lena Nyberg.

Hon menar att det är viktigt att ta tag i problemet, innan det växer sig större.

– Om vi inte tar oss an det här så finns det en stor risk för att många unga lider själva och att vi får en stor samhällskostnad. För att motverka att vi får stora problem i framtiden är det oerhört viktigt att vi lägger resurser på det här nu.

Underlaget till studien:

Enkäten som ligger till grund för årets attityd- och värderingsstudie skickades under hösten 2018 ut till 6 000 slumpmässigt utvalda unga mellan 16 och 29 år samt till 3 000 slumpmässigt utvalda personer i en äldre jämförelsegrupp, 30–74 år. Svarsfrekvensen för de unga är 40 procent och för den äldre jämförelsegruppen 44 procent.

Svarsfrekvensen för studien är 41 procent.

Källa: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.