Foto: TT

Olagligt att lämna katten ensam

Publicerad

Du ska vara borta en natt och tänker ställa fram extra mat och vatten till katten. Därmed planerar du att begå en kriminell handling.

Sverige tros hysa runt 1,3 miljoner katter. Frågan är hur många av deras ägare som är bekanta med den föreskrift som slår fast att en katt ska ha tillsyn minst två gånger varje dag.

– Det här är inte en känd regel. Många tänker att katter klarar sig, så man kan lämna dem ensamma ganska länge. Men regeln finns och ska följas, säger Lisa Svensson, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.

Att bryta mot föreskriften är straffbart enligt djurskyddslagen, betonar även informationschef Johan Beck-Friis på Sveriges veterinärförbund:

– Tillsyn betyder att man ska se till att djuret inte är skadat, inte visar sjukdomstecken och att det finns mat och vatten.

Skyldigheten gäller såväl ute- som innekatter. En utekatt måste ägaren eller kattvakten försöka locka till sig två gånger per dygn — oavsett om katten behagar dyka upp eller inte.

Denna tillsynsplikt gäller sedan 2008. Veterligen har ingen ännu lagförts för att ha lämnat sin katt ensam en eller ett par dagar, men att kattägare trotsar lagen betvivlar inte Linda Andersson på Jordbruksverkets sällskapsdjursenhet:

– Vi får frågan med jämna mellanrum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer