Det säger Jan Rehnberg, vd på Svenska Returpack. En annan nyhet från 1 janu- ari är att godkända burkar/flaskor av annat material än aluminium och petplast också ska ge pant.
Returautomaterna kommer även att ta emot burkar/flaskor som man som privatperson kan ha köpt utomlands, men då kommer ingen pant ur automaten.
Godkänd symbol
Pantsystemet infördes 1984 och har fram till årsskiftet inneburit att alla sålda Pet-flaskor och aluminiumburkar har gått att panta.
Om flaskan eller burken har varit i något annat material har returautomaten spottat tillbaka det inlämnade utan att någon pantslant betalats ut.
Från årsskiftet ska dock alla plastflaskor och stålburkar vara välkomna i returautomaterna om de ingår i det nya pantsystemet.
-Flaskan eller burken ska vara märkt med godkänd pantsymbol och med pantbelopp. Men det är de allra flesta flaskor och burkar som säljs i Sverige, säger Jan Rehnberg till TT.
Åtta av tio pantar
När det gäller burkar och plastflaskor som innehållit mejeriprodukter eller grönsaks-, frukt- eller bärjuice lämnas dock ingen pant. Enligt Jan Rehnberg har gränsen dragits vid dessa produkter och de återvinns i stället genom sopsortering.
I dag pantar åtta av tio svenskar sina urdruckna Pet-flaskor och aluminiumburkar och enligt Jan Rehnberg är Sverige ett av de bästa länderna i världen när det gäller pantning.
-De flaskor och burkar som pantas används till att göra nya och genom att panta sparar man på jordens resurser, säger Rehnberg.