”Olämpligt att barn leker med gammal elektronik”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Ramström och Jan Hammar från Kemikalieinspektionen chattade om farliga kemikalier i förskolemiljöer.

Orolig förälder: Om det finns miljögifter i gummidäck och plassaker så måste det väl vara omöjligt att skydda barnen från gifterna. Eller finns det något man kan göra?

Frida Ramström: Det finns vissa saker som man kan göra, till exempel plocka bort ”onödiga” produkter som kan innebära kemikalierisker. Exempel på sådant är gammal elektronik på förskolor som barnen plockar isär. Det är svårt att skydda barnen mot alla kemikalier, men en del saker kan man göra.

Anna: Hej, jag undrar om lösa bildäck vexempelvis på förskolegårdar verkligen är farliga ? Tidigare har jag lärt mig att däck enbart släpper ifrån sig gifter när de utsätts för kraftig friktion exempelvis när de rullar mot vägbanan. Är detta falskt? Däck är en fantastisk tillgång för bla. konstruktionslek.

Frida Ramström: Exakt hur farliga däck på lekplatser är är svårt att säga, men det kan innebära en risk, åtminstone om barn biter eller suger på däcken. Så det kan man undvika och även försöka tvätta barnens händer efter att de har tagit på däcken. Men du har rätt i att ämnen släpps ut mer ur däcken om de utsätts för friktion, till exempel vid bilkörning.

Richard: Varför är det inte upp till företagen som tar fram kemikalierna att kunna bevisa att de är ofarliga innan de kommer ut på marknaden? Har det med kemi-lobbyn att göra och hur kör vi i så fall över den?

Jan Hammar: Det är företagen som är ansvariga för att deras produkter är säkra. I många fall fungerar det bra, i andra fall mindre bra. Den nya kemikalielagstiftningen är betydligt bättre än den tidigare. trots detta vet företagen för lite om vilka risker deras kemikalier medför

Emma: Hej! Jag arbetar själv som förskollärare. Vi funderar på att inreda ett rum med nyköpta plaströr, t.ex. avloppsrör eller s.k. rörhalvor. Hur ska vi veta om det (eller annat spännande material) är giftigt? Hur stor roll spelar det om barnen stoppar materialet i munnen eller om de endast tar i det med händerna?

Frida Ramström: Hej Emma! När det gäller byggrör så finns det väldigt få regler för det som förbjuder farliga ämnen. Ett sätt att få reda på om de innehåller vissa farliga ämnen är att fråga leverantören om de innehåller ämnen på kandidatförteckningen (läs mer om det på vår hemsida www.kemi.se). Då kan du få reda på om de till exempel innehåller hormonstörande ftalater. Det är större risk om barnen stoppar varorna i munnen, men det kan även överföras kemikalier till dem om de tar på varorna. 

Jan Hammar: Gamla leksaker och andra gamla plastartiklar ska man undvika och lämna till återvinningen. I nya plastartiklar är vissa av de farliga ämnen förbjudna. Vi hittar dock vid våra inspektioner ofta förbjudna ämnen i leksaker

SVT Nyheter: Det kommer in många frågor. Det är vi glada för. Frida och Jan skriver så tangenterna glöder men hinner naturligtvis inte svara på alla frågor.

Camilla: Finns det gifter även i ny plast? Kom det inte regler för några år sen som förbjöd farliga ämnen i plast?

Jan Hammar: Vissa farliga ämnen i plastleksaker till småbarn är förbjudna. De kan dock förekomma i andra plasrartiklar.

Gammal kemist: Har man gjort undersökningar mellan olika vägar för upptag av dessa ämnen, huden jämfört med matsmältningen? Hud saknar skydd mot dessa främmande/nya fettlösliga substanser, visst skydd finns ju trots allt i matsmältnings apparaten med alla dess starka kemikalier. Rimligen bör kläder framförallt blöjor undersökas med tanke på den avsevärt längre exponeringstiden? Lika löser lika gäller även på dagis. Vänliga hälsningar

Frida Ramström: Hej Gammal kemist! Det finns undersökningar som mäter vilka vägar som barn och människor blir mest utsatta för kemikalier. Vanligast är att maten är den största intagskällan. Vissa ämnen kan dock tas upp en hel del via hud, till exempel ftalater. Huden är i sig ett ganska bra skydd mot en del ämnen, till exempel vattenlösliga, men sämre mot andra ämnen, så som fettlösliga ämnen. Huden blir också mer mottaglig för att ta upp ämnen om den är skadad eller extra tunn. Blöjor är en varugrupp som verkligen ger stor exponering. Vi på KemI har gjort analyser avseende tennorganiska ämnen i blöjor men då hittade vi inga ämnen.

Daniel: Hur ser man att de är kreosot imp?

Frida Ramström: Hej Thomas! Kreosotimpregnerat trä är oftast lite mörkare i färgen och luktar som tjära. Exempel på kreosotimpregnerat virke är sådant som används vid järnvägar.

Jerker: På SVT:s webb kom i dag en nyhet att bisfenol A kan trigga igång migränanfall. Forskare varnar för användning av plastflaskor om man ofta får migränanfall. Stämmer det? http://www.svt.se/nyheter/sverige/forskare-varnar-for-plastflaskor

Jan Hammar: Bisfenol A är ett misstänkt hormonstörande ämne. Det innebär att det eventuellt kan skada människors fortplantning. Der är en omfattande vetenskaplig diskussion om dessa risker finns och i så dfall hur stor risken är. Sedan finns det ett stort antal vetenskapliga rapporter om risk för olika typer av skador, t.ex. den senaste om migrän. De vetenskapliga bevisen för dessa är dock betydligt svagare.

jenny: Har Sverige kommit ”længst” i Skandinavien med detta? Vi har haft våra barn på førskolan i Norge och undrar givetvis om man varit/ær lika medveten dær?

Frida Ramström: Hej Jenny! Jag känner inte till om det pågår arbete i Norge med giftfria förskolor, men rent generellt sett är våra skandinaviska grannländer väldigt långt fram när det gäller kemikaliefrågor. Du kan ju prova att höra av dig till den norska myndigheten (www.miljodirektoratet.no).

Maria F: Finns det plast som är helt ofarlig egentligen?!

Jan Hammar: En bra fråga. Om jag ska ge ett personligt svar skulle jag säga att ofta väljer jag andra material själv som glas och rostfritt stål om det finns sådana alternativ. I plast finns ofta s.k. mjukgörare och dessa kan alltid ”läcka”. När det gäller barn väljer jag gärna andra material

Linda: Hej är det värre nu än när dagens föräldrar som växte upp på 70 och 80 talet gick på dagis? Vad är i så fall skillnaden? vad jag minns åt vi tom på en del plasttallrikar...

Frida Ramström: Hej Linda! Jag tror inte att man gjorde liknande undersökningar på 70- och 80-talen så det är svårt att säga om det var bättre eller sämre då. Vissa farliga ämnen fanns det nog mer av förr men samtidigt kan det ha kommit nya farliga ämnen som finns nu men inte då. Jag vet inte hur det såg ut med antalet prylar på förskolorna förr, men idag kan det ju finnas väldigt många saker. Och fler prylar brukar innebära att mer kemikalier läcker ut.

Anonym mamma: Min bebis suger ofta på sina kläder, kan detta vara skadligt?

Jan Hammar: Risken är sannolikt mycket liten. Jag tycker dock att du ska tvätta nyinköpta kläder innan barnet får använda det första gången för att skölja bort överskott av färgämnen och annat.

Sara: Hur farligt är det för barnen på förskolan att äta varm mat på melamin tallrikar?

Frida Ramström: Hej Sara! Enligt Livsmedelsverket så är det inte farligt att äta på tallrikar gjorda av melamin eftersom melaminet är hårt bundet i plasten och det finns gränsvärden. Här finns mer information om melamin på Livsmedelsverkets hemsida:http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Saker-mat/Melamin---fragor-och-svar--/

Pernilla: Nästan all mat är ju förpackad i plast, är den giftfri?

Frida Ramström: Hej Pernilla! När det gäller material i kontakt med livsmedel så finns det särskilda regler som ska innebära att farliga ämnen in finns i. Till exempel är vissa hormonstörande ämnen begränsade.

Anna: Man ska vara medveten om att många förskolor köper billiga leksaker på ullared el likn. Helt utanför kontroll via upphandlingsregler. Utbilda personalen!!!

Jan Hammar: Jag tycker det är bra om man köper kvalitetsleksaker. och kräver information om var de är tillverkade och innehåll av farliga ämnen. Tyvärr, har det visat sig att det är större risk att billiga leksaker från t.ex. Kina innehåller förbjudna ämnen. Föräldrar bör inte heller ta med gammal kasserad elektronik och annat till förskolorna för att barnen ska leka med det. Elektrnik innehåller farliga ämnen och barna utsätts för dom om den är isärtagen. 

Heléne: Hej ett gammalt tangentbord leker barnen med på förskolan. Ska jag ta bort det? Hälsningar en pedagog

Frida Ramström: Hej Heléne! Gammal elektronik kan innehålla farliga ämnen och därför tycker vi att det är olämpligt att barn leker med det, särskilt om de plocka isär det och kommer i kontakt med elektroniken inuti. Så för säkerhets skull kanske det är bra att ta bort tagnentbordet.

Fredrik: Inslaget var alltför ensidigt alarmistiskt. SNF har en agenda, stäm av med verkliga forskare. Barnen mår bättre av roliga leksaker. Dagis mår bättre av att slippa ännu en ”handlingsplan”!

Frida Ramström: Hej Fredrik! Det finns tydliga vetenskapliga belägg för att kemiska ämnen som finns i varor, bland annat på förskolor, kan läcka ut och skada människors hälsa. Det är väl därför klokt att försöka göra något åt det. Jag tror att det går att hitta på roliga leksaker utan att de utsätter barnen för farliga ämnen.

Erik : Blir det inte väldigt konstigt om barn bara får leka med sådant som är avsett att vara leksaker? Är inte grejen att de bit för bit ska upptäcka den riktiga världen?

Jan Hammar: Jag håller med dig. Man ska dock undvika vissa saker. Det gäller t.ex. gammal elektronik, gamla plastsaker som kan innehålla förbjudna kemiska ämnen och liknande. Däremot att använda spel, pc och annat på det sätt det är avsett är ju bra.

Jessica D: Hurra det med lego och duplo som ju är gjort av plast?

Frida Ramström: Hej Jessica! När det gäller plast så är det främst i mjuk plast som vi hittar farliga ämnen, åtminstone i nyare plast. I våra undersökningar brukar ”kvalitetsleksaker” av kända märken klara sig bra så jag tror inte att du behöver oroa dig för Lego och Duplo.

Jan Hammar: Det finns många forskar rapporter speciellt om s.k hormonstörande ämnen. det finns en oro i många länder. Bl.a. Frankrike har infört nationella förbud som Sverige. I USA finns en omfattande debatt, där barnläkare oxperter på människan hormonsystem är oroliga för att människans fortplantningsförmåga  håller på att försämras. Förra året kom en FN- rapport som uttryckte en djup oro för samma sak.

Lotta: Hej! På gården till Öppna förskolan Fyren planerar Stockholms stad (Skarpnäcks stadsdelsförvaltning och Trafikkontoret) vid upprustning att täcka stora ytor med gummiasfalt och en mindre yta med konstgräs. Vad innehåller dessa material? Finns det ohälsosamma ämnen i materialen. Stämmer det att de tillverkas av kasserade bildäck i vilka de finns HA-oljor och tungmetaller? Stockholms stad planerar bl.a. att göra lekkullar vid en sandlåda. Har sett på en närliggande skolgård att gummisafalten där lätt går sönder. Hur hälsosamt är det när små partiklar av gummiasfalt hamnar i sandlådan och små barn äter sand med partiklar av gummisafalt? hälsningar Lotta

Frida Ramström: Hej Lotta! Konstgräs kan göras på olika sätt, ibland används gamla däck och ibland används nytt gummi. Vi gjorde för några år sedan en rapport om detta och då kom vi fram till att vissa farliga ämnen kan finns i konstgräs om man använder gamla däck, Detta är därför olämpligt, speciellt där barn ska vistas. Dels är det en risk för barnen som kommer i kontakt med materialet och dels för naturen runt omkring om ämnena läcker ut. Det kanske går att höra med Stockholm Stad vad konstgräset är gjort av och om de har ställt några krav på kemikalieinnehåll?

SVT Nyheter: Frågorna fortsätter att komma in i strid ström. Det är tackamma för. Vi fortsätter ungefär tio minuter till.

Förälder: Nya leksaker i hård plats måste väl vara bättre än de i mjuk plast? Dvs om man som förälder ska välja bort något är det leksaker i mjuk plast? Eller är ”nya leksaker” ifrån EU okay?

Frida Ramström: Hej! Egentligen ska alla leksaker som säljs inom EU (även sådana som produceras utanför EU och importeras) vara säkra och inte innehålla farliga kemikalier. Dock visar våra analyser att en del leksaker faktiskt innehåller förbjudna ämnen. Då är det ofta mjuka plastleksaker som innehåller förbjudna ftalater. Ur den aspekten är det alltså bättre att välja hårda plastleksaker, gärna ”kvalitetsleksaker” av kända märken.

Jan Hammar: Det finns många orsaker till ökande allergisiffror. Innehusmljön är en sådan. För ”täta” hem med dålig ventilation bidrar. kemikalier är också en orsak. Hur stort deras bidrag är, är tyvärr svårt att fastställa.

Negin: Hej, i närheten av min sons förskola finns mkt bygg arbete o barnen brukar vara ute nästa hela dagarna, ibland när det regnar har sett vissa barn som går runt i gården och drycker vatten från vattenpölar. Kan det vara giftigt på grund av allt byggarbete runt om kring .... Det verkar inte dagisfrökerna reagera på.

Frida Ramström: Hej! Det låter inte så bra om barnen dricker vatten från marken, speciellt inte ifrån byggarbetsplatser. Säg till förskolelärarna att det är olämpligt tycker jag.

Eva Puchy: Hej! På de flesta förskolor stryker man pärlplattorna som barn bygger, tills de smälter ihop. Man säger att man ändrade matrialet som är inte så giftigt längre, men det luktar starkt av plastångorna länge i hela förskolan. Man köper billiga plastmuggar, plast smörknivar, som diskas i diskmaskin med stark diskmedel, tills de blir slitna och fransiga, och används ändå. Hur farligt är det? Man köper in små borstar och barn sopar sanden bredvid sandlådan på asfalten, så barnen syns knappast ur av fin sand damm måln omkring sig? I allmänt är gammalmodigt flummigt miljötänkande, förskolchefer har ingen kontroll om sånt, ekonomin som gäller.

Frida Ramström: Hej Eva! Det är generellt svårt att svara på hur farligt det är eftersom det beror på vilka ämnen som finns i varorna. Men vissa produkter går ju att undvika eller byta ut.

Jan Hammar: Det är olämpligt att ha kreosotbehandlade slipers på platser där barn vistats och leker. kreosot innehåller t.ex. cancerframkallande ämnen. Det är hudkontakten som kan vara farlig. Man ska å andra sidan inte bli skrämd heller eftersom risken att drabbas är liten, men samtidigt är det en helt onödig risk.

Erica: Hur är det med tomma förpackningar t.ex. shampoflaskor eller smörpaket osv?

Frida Ramström: Hej Erica! När det gäller material som är avsett att komma i kontakt med livsmedel, till exempel smörpaket, så finns det regler som förbjuder farliga ämnen så där bör det inte finnas något farligt. Schampoflaskor har inte så hårda regler, så det kanske inte är lämpligt att dricka ur dem. Men jag har inte hört att den typen av förpackningar skulle vara direkt farliga att bara hålla i.

förskollärare: Jag är försskollärare och monterade in en gammal bilradio i en plastlåda så man kunde se hur mekanismen fungerade. Inga saker inuti radion (från säkert senast 70-talet) kunde barnen komma åt. Barnen kunde heller inte flytta/ta sönder/slicka på delarna. Är den fortfarande en risk? Tycker den fyller ett så bra syfte...

Jan Hammar: Nej det finns inga risker med det

Richard: Är det generellt säkrare att köpa saker – inte bara leksaker – från europeiska företag än från utomeuropeiska?

Jan Hammar: Det är samma regler som gäller. Vår tillsyn visar dock att det är vanligare att reglerna inte följs när produkten t.ex. kommer från Kina.

Tänkaren: Hej Hur är det med plastmattor som barnen kryper o leker på? De är ju limmade med starka lim o svetsade i fogarna. Susanne

Frida Ramström: Hej Susanne! När det gäller plastmattor så finns det delvis en oro för mjukgörarna i plasten och dels för limmet. I regel ska ju limmet ha härdat klart när barnen väl är där och då bör det inte utgöra någon risk. Mjukgörare kan dock läcka ut under hela tiden som plastgolvet ligger och hamna i damm som barnen får i sig. I nyare golv har industrin generellt bytt ut de farligaste mjukgörarna mot andra ämnen.

SVT Nyheter: Nu avslutar vi chatten om några minuter men några frågor till hinner Frida och Jan svara på.

Anna: Betyder det att man bör ta bort alla däck från förskolegårdar? Är man säker på att däcken är farliga? Jag ser en fara i att löst material på förskolegårdar försvinner mer och mer pga av föräldrars oro för att barnen ska skada sig och ersätts av vad jag anser mer farlig utemiljö där barnen hindras från kreativ lek och istället erbjuds färdiga, ”säkra”, men icke utvecklande utrustning. Hur är det med det sunda förnuftet när man ska välja till eller bort?

Jan Hammar: Jag tycker inte man behöver ta bort alla gamla däck från lekpålatser. De är bra ”leksaker” för lite äldre barn. Däremot bör man ha en viss tillsyn över de mindre barnen som kan suga och slicka på däcken. det handlar mer om att lära dom att låta bli att göra det

Lars B: Varför kommer det larm ang kemikalier med jämna mellanrum utan att det aldrig sägs på vilket sätt ämnen är farliga för oss. Hur mycket ökar cancerrisken exempelvis? Försiktighetsprincipen åberopas alltid men den oro som ni skapar hos nya generationer föräldrar genom vaga hot om barnens framtida hälsa tycker jag är mer allvarligt. Hur ser ni på er roll som ”whistleblower”/ångestskapare?

Frida Ramström: Hej Lars! Jag tror att anledningen till att man inte säger så tydligt hur kemikalierna är farliga beror på att man inte vet. Det är så många faktorer som påverkar och effekterna tar ofta lång tid att se. Det är väldigt svårt att räkna ut exakt hur många procent cancerrisken ökar till exempel. Vår roll som myndighet är att vara sakliga och att ta till oss de risker som finns och utifrån det vidta åtgärder. Försiktighetsprincipen är en ganska väl etablerad princip inom kemikalieområdet, just för att det är så svårt att få exakta svar om risker.

Lars B: Hej, Mycket av det ni varnar för (plastleksaker, gungor gjorda av bildäck) har funnits i hem, på allmänna lekplatser och på förskolor de senaste 30 åren. Vilka sjukdomar (cancer, hormonsjukdomar etc) har ni sett öka hos 70-, 80-, 90-talister jämfört med tidigare generationer? På vilket sätt är det ni varnar för farligt egentligen?

Frida Ramström: Hej Lars! Det går inte att koppla dessa produkter direkt med sjukdomar som man har sett i befolkningen. Men exempel på sjukdomar som man har kopplat ihop med vissa av ämnena som finns i produkterna är cancer, skador på fortplantningsorgan, allergier och astma.

Malin: Borde inte fokus ligga på att blivande mammor ska få vara i giftbantad miljö? De hormonstörande ämnena påverkar väl mest fostren. Hur ser det ut vad gäller tex hormonstörande ämnen på våra arbetsplatser där kvinnor i fertil ålder jobbar. Vad är värst och vad kan arbetsplatserna bidra med för att giftbanta?

Jan Hammar: Hormonstörande ämnen är ett viktigt område både i forskningen och i lagstiftningen. Vi kommer säkert under de närmaste åren få strängare lagstiftning när det gäller hormonstörande ämnen. det pågår mycket iEU nu för att utveckla reglerna. Detsamma sker även i USA och på andra håll i världen

Anna: Är det några fler ämnen än plast som man skall vara obs på i barns lekrum?

Frida Ramström: Hej Anna! En annan varugrupp än plastvaror som man kan tänka på är elektronikvaror i barnrummet. Försöka minska antalet elektriska apparater inne hos barnen eftersom dessa kan avge farliga ämnen.

SVT Nyheter: Nu har vi avslutat chatten. Tack till alla som ställt frågor.

Frida Ramström: Hej alla! Tyvärr hinner vi inte svara på alla era frågor! Men kolla gärna på vår hemsida www.kemi.se och kontakta oss på epost kemi@kemi.se om ni har fler frågor!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.