”Lambertz far med irrläror”

Uppdaterad
Publicerad

Göran Lambertz, justitieråd och tidigare justitiekansler, får nu skarp kritik för att han fortsätter debattera Quickhärvan. Nu senast kallade han hela historien för ”en gigantisk blåsning av svenska folket”.

Debatten fortsätter kring fallet Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick. Igår haglade beskyllningar från båda håll när Leif GW Persson och Göran Lambertz debatterade i SVT:s ”Veckans brott”.

”Ytterst olämpligt att ett justitieråd far med irrläror”

Lambertz är justitieråd, det vill säga domare i högsta domstolen. Kritiker menar att det är problematiskt att han framhärdar i en hållning han numera är ganska ensam om.

– Hela diskussionen är djupt olycklig. Det är ytterst olämpligt att någon, i synnerhet ett justitieråd, är ute och far med irrläror, säger Anne Ramberg, generalsekreterare i advokatsamfundet.

Hon tycker det är tragiskt att skuldfrågan fortsätter att vevas, efter att Bergwall nu fått resning och friats.

– Det finns ju offer och anhöriga här. I ljuset av hur de personerna uppfattar hela situationen är det tragiskt, säger hon.

”Problem om förtroendet för rättsväsendet minskar”

När SVT Nyheter ringer upp ett antal politiker vill ingen säga något om lämpligheten i att ett justitieråd driver en fråga så här starkt.

– Politiken ska stå utanför hur man tillsätter och avsätter, säger Johan Linander (C), vice ordförande i justitieutskottet.

– Däremot är det klart att vi är oroliga för hur förtroendet för högsta domstolen påverkas.

Jan R Andersson (M), ledamot i justitieutskottet, är inne på samma linje.

– De flesta förstår att Lambertz har klampat i klaveret. I grunden är det klart att när personer gör saker som gör att förtroendet för rättsväsendet minskar så är det problem, säger han.

”Skadar inte högsta domstolen”

Men att förtroendet för högsta domstolen skulle skadas tror inte Anne Ramberg.

– Det skadar Göran Lambertz. Jag tror inte att det skadar högsta domstolen.

Mårten Schultz, professor i civilrätt, tror inte heller att förtroendet skadas.

– Jag har hört det där säkert hundra gånger det senaste året. Finns det något stöd för det? De som kritiserar Lambertz, är inte kritiska mot honom som justitieråd. Det är viktigt att värna också hans yttrandefrihet, säger Schultz och tillägger:

– Men jag tycker gott han kunde låta bli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiken mot Göran Lambertz

Mer i ämnet