Olsson bunden till mord på Jannica

Uppdaterad
Publicerad

Den till livstid dömde Ulf Olsson kan nu även bindas till mordet på 26-åriga Jannica Ekblad 1989 med hjälp av DNA. Ett laboratorium i Birmingham har lyckats få fram en DNA-profil från sperma som hittats på hennes kropp.

Chefsåklagare Pär Andersson tänker kalla en av de brittiska experterna när målet tas upp i hovrätten. Olsson har förnekat all kontakt med Ekblad, men hennes blod hittades i hans stuga.

Sedan tidigare är Olsson bunden till mordet på 10-åriga Helén Nilsson med hjälp av DNA. I Lunds tingsrätt dömdes han för båda morden.

En på fyrtio miljoner

Enligt de DNA-analyser som nu blivit klara är det lika stor överensstämmelse i fallet med Jannica Ekblad som med Helén Nilsson. Det är med andra en chans på fyrtio miljoner att sperman på Jannica Ekblads kropp kommer från någon annan än Ulf Olsson.

-Det kan betraktas som helt säkert säger Pär Andersson till TT.

Vid ett förhör på tisdagen konfronterades Ulf Olsson med de nya uppgifterna, men han fortsätter att neka.

Ingen förklaring

-Han har ingen förklaring till spermafyndet, berättar hans försvarare Sven Jernryd.

Ulf Olsson dömdes i Lunds tingsrätt till livstids fängelse för båda morden.

Jernryd medger att hans klients ställning ytterligare försvagats genom det nya DNA-beskedet, men understryker att det inte bevisar att Olsson dödat Jannica Ekblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.