L-ledaren Johan Pehrson anser inte att elbolagen ska kunna säga upp fasta avtal. Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Om det är lagligt vill vi göra det olagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Orimligt, omoraliskt och oförskämt. Så kommenterar Liberalernas partiledare Johan Pehrson uppgifterna om att elbolag undersöker möjligheten att riva upp bundna avtal med hänvisning till force majeure.

Finansmarknadsminister Max Elger avbröt på tisdagen en planerad resa till Örebro för att hantera den uppkomna situationen.

Enligt källor till Sveriges Radio Ekot har flera elbolag börjat se över möjligheten att säga upp fleråriga bundna elavtal som redan har tecknats.

Bolagen vill, enligt uppgifterna, utreda om de ingångna avtalen går att häva med hänvisning till force majeure – alltså en oförutsedd händelse vilket i detta fall skulle utgöras av strypta gasleveranser orsakade av kriget i Ukraina.

Med anledning av uppgifterna har finansmarknadsminister Max Elger (S) kallat till ett möte med Konsumentverkets generaldirektör och ordförande för Allmänna reklamationsnämnden. Ministern avbröt en sedan tidigare planerad resa till Örebro för att hantera den uppkomna situationen.

Elger uppger att han senare också kommer att hålla ett möte med branschföreträdarna.

Gör det olagligt

Riksdagspartiernas reaktioner på uppgifterna lät inte heller vänta på sig. Liberalernas partiledare Johan Pehrson beskriver på Twitter uppgifterna som orimliga, omoraliska och oförskämda.

”Skulle det visa sig att detta är lagligt – att det ryms inom force majeure – kommer vi vilja göra det olagligt”, skriver L-ledaren.

Även C, V och KD reagerar på uppgifterna:

”Det är bolagens ansvar att kunna leverera på sina avtal. De kunder som varit förutseende och tecknat fast pris måste kunna lita på att de får det pris som de har i sitt avtal”, uppger Centerpartiet i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

”Elbolagen är de som tjänar stora pengar på krisen. Nu verkar de planera att säga upp avtalen för kunder med bundna elavtal. Att de har mage”, skriver Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar på Twitter.

”Att hushåll som gjort vad elbolagen uppmanat dem om de vill få trygghet – teckna längre avtal till fast pris – ändå ska ta smällen är barockt”, skriver KD:s ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed.

Villaägarna: Förfärligt

Villaägarnas riksförbund uppger för SVT att man ännu inte hunnit göra en juridisk bedömning av hur man tror att det går om elbolagen skulle försöka säga upp fasta avtal.

– Men rent praktiskt är det ju förfärligt för småhusägare om man tror att man har en trygghet i ett bundet elavtal på kanske flera år och man har dessutom betalat ett lite högre elpris för att ha det här bundna elavtalet, säger Daniel Liljeberg, samhällspolitisk chef på Villaägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.