Foto: Henrik Montgomery/TT

Uppgifter: Elbolag vill säga upp bundna avtal under krisen

Uppdaterad
Publicerad

Flera elbolag har börjat se över möjligheten att säga upp fleråriga bundna elavtal som redan tecknats, uppger källor för Sveriges Radio Ekot. Anledningen uppges vara en oro för stora förluster om elpriserna stannar på rekordnivåer.

Tidigare har den som tecknade ett längre elavtal med bundet pris innan kriget i Ukraina kunnat sitta lugnt i båten medan priserna stiger. Nu ser den möjligheten ut att vara på väg bort.

Enligt Sveriges Radios källor utreder flera elbolag just nu om det är juridiskt möjligt att riva upp kontrakten med hänvisning till klausulen ”force majeure”, det vill säga en oförutsedd händelse. Elbolagens resonemang uppges vara att kriget i Ukraina och den efterföljande gaskonflikten, som till stor del pressar upp priserna, skulle kunna falla under klausulen.

Kan leda till förluster

Anledningen till draget uppges vara att elbolagen ser en överhängande risk för att elpriserna stannar på höga nivåer under en längre tid. Bedömningen är att ett sådant läge skulle leda till stora förluster i de bundna avtalen, vilket bolagen kan ha svårt att finansiera.

Vilka av Sveriges hundratals elbolag som utreder frågan framgår inte av rapporteringen, men enligt Ekots uppgifter råder stora skillnader bland bolagen när det gäller viljan och möjligheten att ta risker.

Eljättarna försäkrar

Det är oklart exakt vilka elbolag det handlar om. Men flera av de största bolagen på marknaden uppger att de inte har några planer på att riva upp fasta avtal.

Aftonbladet har pratat med Eon, Vattenfall, Skellefteå kraft, Kraftringen, Bixia, Jämtkraft, Fortum och Göteborg Energi som samtliga uppger att man inte planerar att bryta ingångna avtal. Mälarenergi ger samma besked i ett mail till SVT Nyheter.

– I och med att vi stora aktörer har en större omsättning är vi inte lika känsliga. Men framför allt handlar det om vilken strategi man har på hedging, säger Fortums kommunikationschef Per-Oscar Hedman till Aftonbladet och fortsätter:

– Grunden är att prissätta de volymer som vi säljer på fasta avtal, då minimerar du risken. Sedan finns det andra handlare som bara prissäkrar en del av volymen, och kör resten på spotpriser. Men det är ett affärsbeslut om hur man vill hantera risk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer