Foto: Grafik: Helena Johnsson/SVT

”Om jag penetrerade dig skulle du kännas som en flicka”

Uppdaterad
Publicerad

Den inhyrda gynekolog som stoppades på Cityakuten tidigare i år anmäldes sammanlagt av fyra olika patienter. SVT Nyheter har tagit del av anmälningarna.

En av patienterna berättar att hon tidigt i undersökningen reagerar på att gynekologen bemötande. Han ställer frågor om hennes civilstånd och undrar hur det kommer sig att hon lever ensam.

Patienten, som är i 50-årsåldern skriver att hon upplevde frågorna som opassande men i ett försök att avsluta samtalet svarar hon ändå att det i hennes ålder känns svårare att ge sig in i en relation. Gynekologen, som är äldre än kvinnan ska då ha sagt att han trots sin ålder känner sig ”ung och viril”. Kvinnan skriver: ”Hittills känns [gynekologen] som en ganska okonventionell läkare”

Inhyrd personal i vården

Gynekologen börjar sedan undersöka kvinnan och säger, medan han har sin hand i hennes vagina: ”Om jag penetrerade dig nu skulle du kännas som en flicka.”

I sin anmälan skriver kvinnan att gynekologens beteende och sexuella antydningar får henne att känna sig kränkt och förvirrad. Patientens känsla av obehag växer när gynekologen mitt under den pågående undersökningen börjar ställa frågor om huruvida hon tar på sig själv:”Hans sätt känns mer och mer opassande, obehagligt och jag känner mig som förlamad av förvåning. [...] Jag har aldrig någonsin sett en gynekolog agera på det viset.”

Efter undersökningen diskuterar gynekologen och patienten eventuell läkemedelsbehandling. När kvinnan förklarar för läkaren att hon av flera skäl vill undvika hormonella behandlingar, bland annat på grund av att det kan leda till viktförändringar, säger gynekologen: ”Blev du rundare skulle du bli ännu sexigare.” 

Valde att avbryta läkarbesöket 

Ytterligare en patient reagerar på att gynekologen ställer personliga frågor utan synbar koppling till undersökningen. Efter att kvinnan har svarat på frågor om hur många barn hon fött, om hon äter p-piller och hennes civilstånd drar gynekologen slutsatsen att patienten ”nog inte använder kondom så ofta”. Kvinnan skriver att hon tycker att slutsatsen kändes både konstig och irrelevant i sammanhanget, eftersom hon var där för att få en cysta undersökt. Efter upprepade frågor om hennes kondomanvändning väljer hon till slut att avbryta undersökningen.  

”Han fortsatte att ställa frågor om mitt kondomanvändande och jag förklarade att jag inte förstår relevansen i denna fråga (jag var där för att få en cysta undersökt) och valde att avbryta besöket” 

Upprepade frågor om onani 

En tredje patient berättar att gynekologen efter att ha genomfört undersökningen började kommentera utseendet på hennes underliv samt ställa upprepade frågor om onani: ”Han kommenterade mina nedre regioner som väldigt tilltalande, att jag ser ut att vara väldigt lättstimulerad för mina partners och för mig själv.”

Enligt kvinnan ska gynekologen sedan ha ställt en ledande fråga som hon upplever syftade till att han skulle få veta om hon onanerar eller inte. Patienten beskriver att händelsen påverkat henne psykiska hälsa men att hon ”i dagsläget” mår bra. 

Kommenterar patientens underliv – ”du är väldigt fin därnere” 

En fjärde kvinna ringer till Cityakuten i Stockholm och lämnar sina klagomål mot gynekologen till en anställd. Hon berättar att han kommenterat hennes rakning i underlivet: ”Fint rakat, inga skärsår”, kommentarer som gör henne obekväm. Enligt patienten ska gynekologen även ha kysst henne på benet under en ultraljudsundersökning. Kvinnan berättar även att han kommenterat utseendet på hennes underliv: 

”Du är väldigt vacker/fin därnere” ”Du vet väl om det” 

Patienten beskriver att hon känner sig mycket obekväm hela tiden.  

Gynekologen försvarar sig – ”vanliga frågor” 

SVT Nyheter har talat med den kritiserade gynekologen, som medger att han kan ha uttryckt sig olämpligt i enskilda fall, men säger att det i så fall förklaras av att han varit skadad efter en olycka.

Han försvarar att han upprepade gånger börjat prata om sexuella frågor med kvinnorna, och frågat flera av dem om de onanerat. Enligt gynekologen är detta vanliga frågor som bör ställas av medicinska skäl vid den här typen av undersökningar. Han framhåller också att han inte menat något illa när han kommenterat kvinnors underliv, utan att kommentarerna varit avsedda som komplimanger. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet