Omar Alshogre fängslades och torterades i tre års tid i Syrien. När han kom ut ur fängelset som 20-åring vägde han 34 kilo. Foto: SVT/Mikael Eriksson

Omar torterades i syriskt fängelse – söker upprättelse i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Syrien ser ut att gå mot sitt slut, och frågan är: Kommer den syriska regimen och president Bashar al-Assad någonsin att ställas till svars för övergreppen mot den egna befolkningen?
Agenda har träffat Omar Alshogre, som efter flera års tortyr i syriskt fängelse nu försöker få upprättelse – i Sverige.

Omar Alshogre kom till Sverige för tre år sedan. Sedan dess har han lärt sig svenska, fått jobb på ett konsultföretag och träffat sin flickvän.

I tre år satt han fängslad i Syrien. Han är en av nio personer från Syrien, nu bosatt i Sverige, som har polisanmält den syriska säkerhetstjänsten för tortyren de tvingades utstå i syriska fängelser på order av president Bashar al-Assad.

– Alla mina ärr, alla celler i min kropp som har upplevt tortyr, alla de döda kropparna jag har sett i fängelset, alla mardrömmar jag får på nätterna – allt det vill jag åtala al-Assad för, säger Omar.

Tre år av svält och tortyr

När han kom ut från fängelset som 20-åring efter tre år, vägde han 34 kilo.

– Jag var så hungrig. Tre år av svält. Jag ville bara kunna äta mig mätt en gång och dö. Inget annat, säger Omar.

Han förklarar att det inte handlade om att det inte fanns mat.

– Det kom mycket mat. Men över 80 procent av maten kastades utanför, så att vi inte fick äta. De fokuserade mer på psykisk tortyr än fysisk, trots att det var extremt mycket fysisk tortyr var dag, säger Omar.

Omar satt i Ssaydnaja-fängelset som ligger utanför Damaskus. I en rapport från Amnesty beskrivs fängelset som ett slakthus där upp till 13 000 människor uppges ha hängts mellan 2011 och 2015.

Det finns bildbevis på övergreppen i fängelset. 55 000 fotografier av lemlästade och torterade kroppar. Fotona togs av en person som var anställd av regimen för att dokumentera dödsfallen i fängelserna och som senare offentliggjorde bilderna.

Mycket av tortyren skedde när fångarna fick lämna cellen för att gå på toaletten.

Kusinen dog i hans armar

– Till höger och vänster stod vakter som slog dig hela vägen, säger Omar och berättar att många som gick till toaletten aldrig kom tillbaka. De dog på vägen.

Han fick bära sin kusin till toan, när denne inte längre kunde gå. Sista gången han bar honom, dog kusinen i hans armar.

Sedan han kom till Sverige har Omar rest runt och föreläst om det han sett och upplevt i fängelset. Han hoppas att hans att anmälan mot den syriska regimen ska leda till rättegång här i Sverige. Men han är rädd att omvärlden bara bryr sig om att straffa en annan stridande part i Syrien – terrorsekten IS.

– Om vi ser hur många regimen i Syrien har mördat och jämför med hur många IS har mördat så är det väldigt stor skillnad. Regimen är förfärlig i jämförelse. Men tyvärr bryr sig världen inte om detta, säger Omar.

Se hela intervjun i Agenda kl 21.15 i SVT2 och SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet